• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Yeni anayasada ikinci tur hızlı başladı

Yeni anayasada ikinci tur hızlı başladı

19 Ocak 2017 09:19

Anayasa değişikliği teklifi 2. tur görüşmelerin de 6 saatte ilk 7 madde kabul edildi.


Cumhurbaşkanlığı sistemi adı altında Başkanlık sistemini içeren Anayasa değişikliği  teklifinin ikinci tur oylaması dün başladı. İlk 6 saatte 7 madde kabul edildi. Usul tartışması açan CHP'nin itirazı reddedilirken, HDP'li vekiller oy kullanmadı. Yargıyla ilgili 1. madde 345; vekil sayısını 600'e çıkaran 2. madde, seçilme yaşını 18'e düşüren 3. madde, seçimleri içeren 4. madde ve TBMM'nin yetkilerini düzenleyen 5. ve 6.madde madde 342'şer oyla,  ‘partili Cumhurbaşkanı’ düzenlemesini içeren 7. madde ise 340 oyla kabul edildi.

İŞTE DÜN GECEKİ MECLİS MESAİSİNDEN NOTLAR
Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylamasına akşam saat 17.00’de başlandı. Teklifin ikinci turunda tarihi oturumu AKP’li Ayşenur Bahçekapılı yönetti. Bahçekapılı, oylamalara başlanmadan önce kısa bir bilgilendirme yaparak, 330 zorunluluğuna dikkat çekti ve bu sayının altında kalması halinde maddelerin düşeceğini aktardı.

VEKALET KRİZİ
Meclis’te olmayan üç bakana vekalet edilmesi tartışma çıkardı. Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yurt dışında bulunduğu için oylamaya gelmedi. Şimşek’in yerine Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkeş’in yerine Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Çavuşoğlu’nun yerine Gençlik Spor Bakanı Çağatay Kılıç vekalet aldı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Anayasa’nın 96. Maddesine göre vekalet bırakan bakanların durumuyla ilgili Başkanlık Divanı’nın tavrını öğrenmek istedi. Özel, “Bir bakan diğer bakana vekalet verirken, oyunun rengini söylüyorsa, gizli oy kuralı ihlal ediliyor. Eğer söylemiyor ve diğer bakan onun yerine de oy kullanıyorsa, iki kere oy kullanma söz konusu. Vekaletle gizli oy kullanamayacaklarını düşünüyoruz. İlk turda hangi bakan vekaleten oy kullandı bize bilgi verilsin” dedi. Özel, başkanlığın vereceği kararı göre usul tartışması açılmasını istedi.

OY KULLANABİLİRLER
Bahçekapılı, ‘bu konuda fikrim var, usul tartışmasının ne olacağı konusunda 15 dakika ara vereyim, grup başkanvekillerini toplantıya davet ediyorum’ diyerek çalışmalara ara verdi. Aradan sonra tutumunu açıklayan Bahçekapılı, “Bugüne kadar Anayasa oylamalarında vekaleten oy kullanıldığı görülmektedir. Benim açımdan vekaleten oy kullanma konusunda bir aykırılık bulunmadığı şeklindedir” diyerek tartışmaları bitirdi.

Saat 18.00’i gösterdiğinde CHP’li milletvekilleri ‘ayağa kalkıyoruz’ eylemi gerçekleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel söz alarak, vatandaşların meydanlarda eylem yaptıklarını ve kendilerinin bu eyleme destek verdiklerini ifade ederek, “CHP yalnız değildir. Bursa Ulu Cami önünde, Urfa Balıkgöl’de, Ankara Hergele Medyanı’da 81 ilin meydanlarında, sokaklarında milletimiz bizlerle birlikte rejim değişikliğine karşı ayaktadır” dedi. Aynı ayağa kalkan CHP’liler alkışlarla eylemini bir dakika sürdürdü.

İLGİLİ HABER TBMM'de ayakta saat 18.00 eylemi!İŞTE 2. TURDA KABUL EDİLEN MADDELER
* MADDE 1- 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Anayasa değişikliği teklifinin 2’nci tur görüşmelerinde ‘yargı yetkisi’ başlıklı birinci maddenin oylaması için 486 vekil sandık başına gitti. Sandıktan 345 kabul, 140 red ve 1 oy ise boş çıktı. Bu maddeye göre Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, ‘Bağımsız ve tarafsız' mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişecek.

HDP'Lİ SANCAR, BAKAN BOZDAĞ İLE GÖRÜŞTÜ
HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulu'nda oylama sırasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaklaşık 15 dakika boyunca konuştu. Görüşme sırasında Bakan Bozdağ bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bozdağ ve Sancar’ın konuşması sırasında Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bir süre bulundu.

İNEGÖL KÖFTE İKRAMI
Birinci madde oylamasından sonra 45 dakika genel kurul çalışmasına ara verildi. AKP Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, tüm milletvekillerine İnegöl köfte ve tatlı ikram ettirdi.

* MADDE 2- 2709 sayılı Kanunun 75 inci maddesinde yer alan “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir. İkinci madde oylamasına 485 milletvekili katıldı. 342 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. 4 oy boş çıktı. Birinci turda bu maddeye 343 kabul oyu verilmişti.

MİROĞLU KRİZİ
Milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkaran ikinci madde oylamasında AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'nun katılamaması krize neden oldu. Başkanvekili, oy kullanma işlemi bittikten sonra ‘oyunu kullanmayan var mı, 5 dakika süre veriyorum’ diye süre uzatımına gitti. Ancak süre uzatımına rağmen Miroğlu oyunu vermeye gelmedi.  Miroğlu, oy sayılırken genel kurala gelebildi.

TEK TEK GELİN
İkinci madde için oyunu kullanan vekillerin kabine girmemesi yine eleştiri konusu oldu. Kuyruk oluştuğunda Başkanvekili Bahçekapılı, “Arkadaşlar teker teker gelelim lütfen” uyarısında bulundu.

18 YAŞ DA GEÇTİ
* MADDE 3- 2709 sayılı Kanunun 76 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yirmibeş” ibaresi “Onsekiz” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar,” ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar,” şeklinde değiştirilmiştir

Milletvekili seçilme yaşını 25’ten 18’e düşüren Anayasa paketinin 3. Maddesi Genel Kurul’da kabul edildi. Bu madde oylamasına 485 milletvekili katılırken, 342 kabul, 137 ret oyu çıktı. 3 oy geçersiz sayılırken, 3 oy da boş çıktı.


tbmm, genel kurul, anayasa, Yeni, madde
ÖNCEKİ Büyük markalar ünlü caddelerden çıkıyor SONRAKİ Reina teröristi çözülmeye başladı