Türkiye’de resmi olarak 104 bin 531 çocuk kayıp
10 Temmuz 2019 11:43
“Çocuklarda yapılan araştırmalara göre, sigara kullanımı yüzde 16, alkol kullanımı yüzde 40, esrar kullanımı yüzde 4, Ecstasy yüzde 4, madde bağımlığı 12 ila 14 yaş aralığına kadar düştü”
Hülya Karabağlı – Türkiye Gündemi (özel)
Cinsel istismardan, cezaevine kadar uzanan yelpazede çocukların karşılaştıkları sorunlarını belirmemek ve çözüm önerileri için kurulan Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu çalışmalarına başladı. Komisyon Üyesi HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanlığı’nın resmî verilerine göre, 743’ü 0-6 yaş aralığında olmak üzere 3.013 çocuğun cezaevinde olduğunu söyledi. Baştaş, kendileri hakkında yasal bir yaptırım olmayan çocukların annelerinden dolayı cezaevlerinde bulunduklarına dikkat çekti. Danış’ın komisyonda verdiği resmi verilere göre, Türkiye’de kayıtlı 104bin 531 çocuk kayıp.
Meclis Çocuk Hakları Alt Komisyonu’nda vekillerin açıklamaları şöyle:
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) –Çocuk işçiler. Yani bu konuda 2 milyon civarında bir rakam dolanıyor. Resmî istatistikler de var, rakamlar çok vahim düzeyde çocuk işçiliğinde. Buna ilişkin de özellikle eğitim sistemiyle bağlantılı ele almamız gerektiğini düşünüyorum. Çocuk işçilerle bizler de alandayken milletvekili olarak sıklıkla temas ediyoruz. Ben kendi adıma, bir atölyeyi ziyaret ettiğimde ya da bir fabrikayı, çok gördüm yani 15 yaşında, 10 yaşında, 9 yaşında çocukların çalıştığını görüyoruz. Biz de görüyoruz yani bırakın resmî istatistikleri. Bu da alanlarımızdan biri olabilir.
Yine, cezaevlerinde bulunan çocuk sayısı ve çocukların koşulları çok önemli bir mesele. Hani, yetişkinler olarak hapishanelerle başa çıkmak belki daha mümkün ama bebekler ve çocukların bu konudaki şartlarını Komisyonumuz dikkate almalı. Adalet Bakanlığının resmî verilerine göre 3.013 çocuk şu anda hapishanelerde, 0-6 yaş aralığında 743 çocuk. Yani ben resmî veri olarak bunları bulabildim. Tabii, buna ek olarak anneleriyle beraber kalanlar da var, kendileri hakkında bir yasal yaptırım yok ama ann eleri hapiste olduğu için onlar da cezaevinde. Buna da bir dikkat çekmemiz gerekiyor.
Bununla birlikte, Millî Eğitim Bakanlığının geçen yılki resmî verilerine bir göz attım; 935.832’si kız çocuğu, 1 milyon 38 bin 42’si ise erkeklerden oluşmak üzere 1 milyon 973 bin küsur çocuk eğitim dışında ve eğitimden yararlanamıyor. Şüphesiz, bunun muhtelif sebepleri var ama tablonun vahim olduğunu kabul etmemiz lazım.
Bir başka veri: TÜİK’in verilerine göre resmî olarak kayıt müracaatı yapılan çocuk sayısı 104.531. Yani bir de kayıp çocuk meselesi çok önemli bir konu olarak duruyor. Hatta bunun en fazlası TÜİK’e göre Antep’te. Ayrıntıları zaten hepimiz okuyacağız.
Yani demem o ki bu başlıklar ve daha çoğaltabileceğimiz başlıklarda bir yol haritasına ihtiyacımız var. Belki hepimiz, kendimiz de özgün olarak çalışmalıyız “Neler yapabiliriz?” diye. Hepimiz çocuk hakları alanında uzman olmayabiliriz, değiliz ama sonuçta halkın iradesi olarak bu konuda bir uzmanlaşmaya da ihtiyacımız var çocuğa yaklaşımda, bu sorunları çözm ede. Çünkü milletvekili olmak her konunun uzmanı olmayı gerektirmiyor. Belki bunu da önümüze koymalıyız.
“Çocuklarda sigara kullanımı yüzde 16, alkol yüzde 40”
ÜMİT BEYAZ (İstanbul) – Başkanım, öncelikle tebrik ediyorum. Komisyonumuzun hayırlı olmasını diliyorum. Çok konu var. Ben şuna dikkat çekmek istiyorum: Çocuklarda yaptığımız araştırmalarda sigara kullanımı yüzde 16, alkol kullanımı yüzde 40, esrar kullanımı yüzde 4, Ecstasy yüzde 4, madde bağımlığı 12 ila 14 yaş aralığına kadar düşmüş durumda. Ben buna dikkat çekmek istedim.
alkol, milletvekili, esrar, meral danış beştaş, ectacy