• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Tulunay: Rüşveti alanlar açıklanmalı

Tulunay:  Rüşveti alanlar açıklanmalı

15 Temmuz 2020 11:58

İlaç rüşvetini Türkiye’de duyuran doktor konuştu: Rüşvet alanların raporda belli Bakanlık ABD’den isimleri istemeli


Alexion ilaç firmasının Türkiye’de rüşvet dağıttığını ilk duyuran isim olan Avrupa Klinik Farmakoloji Birliği Federasyonu Onursal Başkanı Prof.Dr. Cankat Tulunay, “Rüşvet alanlar raporda belli. Sağlık Bakanlığı bu isimleri ABR’den resmen istemeli” dedi.
Tulunay, gazeteci Semra Topçu’nun özel kanalında yayınlanan söyleşide, ilaç firmasının Soliris adlı ilacın Türkiye’de kullanıma girmesi için rüşvet verdiğini kabul ettiğini vurguladı. Tulunay, ABD’de ortaya çıkan ve raporlara yansıyan rüşvet skandalının bilinmeyenlerini özetle şöyle anlattı:
[12:32, 14.07.2020] Semra Topçu: Soliris adlı ilaç Türkiye'ye rüşvetle girdi; rüşveti kim aldı? Sağlık Bakanı sessiz! Bakanlık dışında da rüşvet verildi mi? Avrupa Klinik Farmakoloji Birliği Federasyonu Onursal Başkanı Prof.Dr. Cankat Tulunay rüşvet dosyasının bilinmeyenlerini anlattı:

Bu ilaçla tedavi 650 bin lira
Bütün dünyada ilaç firmaları maalesef işlerini rüşvetle yürütüyor. İlaç firmaları bütün dünyada milyarlarca dolar rüşvete harcıyor. Dünyadaki ilaç sektöründe rüşvete, yolsuzluklara harcanan para 190 milyar dolar. Çok büyük bir rakam. Bu tespit edilen.
Alexion’un rüşvetine bakarsanız devede kulak gibi görünüyor. 23 milyon dolar rüşvet vermişler. Daha yeni Novartis 1.3 milyar dolar ceza ödedi ABD’de. Amerika’da olduğum için yakından izliyorum. Alexion ile il

ilgili bütün büyük basın manşetlerden haber yaptı, hepsi ayağa kalktı. Türkiye’de bir iki haber oldu. Meclis’te soru önergesi verildi. O kadar. Sağlık Bakanlığı’ndan tık yok, hiç açıklama gelmedi.
(Soliris) Bu ilaçla tedavinin Türkiye’deki maliyetini söyleyeyim. Tedavinin başlangıcı 650 bin Türk lirası. Ondan sonra ömür boyu ayda 250 bin lirayı geçen bir para ödenecek. Bu kandaki eritrositlerin erimesi gibi nadir bir hastalıkta kullanılan bir ilaç.

Türkiye’de 1.3 milyon dolar rüşvet verilmiş
Rüşveti neden verdiler? Bu ilaç 2007-2009’da Türkiye’ye girdi. Türkiye’de bir usül var, ruhsatı olmayan ilaçlar, hekimler ihtiyaç olduğunu söylediğinde Sağlık Bakanlığı’nın muvafakatıyla yurt dışından getirtilebiliyor. Bu ilaçları da genellikle TEB getirir. Bu ilaçların getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nda bir komisyon var. Rüşvet öncelikle bu komisyondan başlıyor. Firma hastaların reçetelerini tasdik ettiriyor. Bu sayede ilaçlar yurtdışından fahiş fiyatla Türkiye’ye gelmeye başlıyor. Firma altı milyon dolar kar ediyor Türkiye üzerinden.
Türkiye’de dağıtıldığı söylenen rüşvet 1.3 milyon dolar. Türkiye için büyük bir para. Yalnız Türkiye’de değil başka yerlerde de bu firma rüşvet dağıtmış. Bu ilaç 2015’e kadar ruhsatsız olarak ihtiyaca binaen yurtdışından getirtilerek Türkiye’de kullanılıyor. 2015’te ruhsatlanıyor. Şu anda Türkiye’de ruhsatlı.SSK da geri ödeme listesine almış. Bu ilacın bedeli tıkı tıkır ödeniyor. Bunun her aşamasında rüşvet olduğu biliniyor. Nereden biliyoruz? SEK raporundan. Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsalar Birliği raporu.

Rüşvet verilen isimler belli
Türkiye’de ilk ben ortaya çıkardım. Klinik Farmakoloji.com’da yayınladım. SEK’in dosyasını da olduğu gibi oraya koydum. Birkaç gazeteci arkadaşa da gönderdim ama ilgilerini çekmedi. SEK’in raporunda bahsedilen kişiler hemen hemen belli. SEK bir tek isimlerini yazmamış. SEK raporunda şu komisyon, şu komisyon dediğine göre hepsi belli. Hangi genel müdürün döneminde yapılmış bu da belli.
Neden Türkiye’de sık sık ilaç kurumunun başkanı değişiyor? Bunları da şimdiye kadar kimse sorgulamıyor. Rüşvetin verildiği iddia edilen dönemdeki genel müdürün işine son verildi? Neden başka göreve atandı? Bu tip kurumlarda iki senede bir kurum başkanı değişmez. Neden bir genel müdürü durup dururken görevden aldılar? Neden bir genel müdür kendisi istifa edip de bir hastanenin başhekim yardımcılığını kabul etti? Demek ki bakanlık biliyor bazı şeyleri.

Sağlık Bakanlığı, ABD’den isimleri istemeli
Bir kere yetkililerin SEK raporunu ciddi olarak okumaları lazım. İkincisi Türkiye’nin resmen SEK’e müracaat edip isimleri istemesi gerekli. Çünkü SEK’te rüşvet verilen bu isimler belli, firma ‘Evet rüşvet verdik’ anlamında kabul etti SEK raporunu. Bu firmanın yetkilileri Türkiye’de neden çağırıp kime rüşvet verdiniz diye sorulmuyor?

Türkiye’de şimdiye kadar hangisi soruşturuldu? Çok büyük olaylar örtüldü. Novartis firmasının bir yetkilisi firmasıyla ilgili ihbarda bulundu. Soruşturma yapıldı ama sonunda hepsi hepsi beraat etti. Novartis’in Türkiye’de rüşvet verilmediği hem firma, hemde zamanın Sağlık Bakanı tarafından yalanlandı. Böyle bir rüşvet olayı ok dendi. Ama ofirma bu hafta 1.3 milyar dolar ceza ödedi rüşvet ödediği için. Ayın şey Yunanistan’da oldu, Novartis orada ceza ödedi. 


rüşvet, semra topçu, alexion
ÖNCEKİ Yasak Elma hayranlarına müjde! SONRAKİ Gelecek ve DEVA partilerinin Kürt seçmenle sınavı