• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

TBMM Mesaiye Bugün Başlıyor

TBMM Mesaiye Bugün Başlıyor

01 Ekim 2021 08:40

TBMM yaklaşık 2.5 aylık aranın ardından mesaiye bugün başlıyor. İktidarın gündeminde iklim anlaşması, vergi, kooperatifçilik, sosyal medya, seçim kanunu var.


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 76 günlük aranın ardından 5. yasama yılına bugün başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla başlayacak yeni dönemde iktidarın sosyal medyadan seçim kanununa birçok tartışmalı konuyu gündeme getirmesi bekleniyor. Muhalefet ise ekonomik zorluklara dikkat çekerek bu konuda düzenlemeler yapılmasını istiyor.

Meclis Genel Kurulu, saat 14.00'te özel oturumla toplanacak. Yeni yasama yılının ilk toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hazır bulunması, milletvekili olmayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ise genel kurul locasından izlemesi bekleniyor. Bakanlar da yeni yasama yılının açılışını locada kendilerine ayrılan yerden izleyecek.
Meclis Genel Kurulu’nda ilk konuşmayı Meclis Başkanı Mustafa Şentop yapacak. Daha sonra Genel Kurul’a Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davet edilecek. Genel Kurul salonunda İstiklal Marşı okunduktan sonra Erdoğan yasama yılı açılış konuşmasını yapacak. Erdoğan’ın konuşmasında dış politika, ekonomi başta olmak üzere genel politika üzerine mesajlar vermesi, özellikle yeni anayasa çalışmaları ile ilgili diğer partilere çağrıda bulunması bekleniyor.

BAKAN ÖZER 55 GÜN SONRA YEMİN EDECEK
Erdoğan’ın konuşmasının ardından 6 Ağustos 2021 tarihinde ataması yapılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 55 gün sonra yemin edecek. Özer’in yemin etmesinin ardından kapanan Meclis yasama çalışmalarına 5 Ekim itibariyle başlayacak.

İLK GÜNDEM PARİS İKLİM ANLAŞMASI OLACAK
AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre Meclis’in ilk gündem maddelerinden biri Paris İklim anlaşması olacak. 5 Ekim Salı günü Meclis Dışişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlanması beklenen anlaşmanın ekim ayı içinde genel kurul gündemine getirilerek onaylanması bekleniyor. Anlaşma küresel sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılması ve 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarının sıfırlanması gibi taahhütleri içeriyor. Anlaşmanın onaylanmasına tüm muhalefet partileri olumlu bakıyor.

İLK DÜZENLEME VERGİ İÇİN YAPILACAK
Meclis’in ekim ayı içinde ele alacağı diğer gündem maddeleri Kamu Denetleme Kurumu (Ombdusmanlık) ile araştırma komisyonlarının raporları olacak. Bu raporların ardından yasa teklifi görüşmelerine geçilecek. Meclis’in görüşeceği ilk yasa teklifinin vergi kanunda değişiklik öngören düzenleme olması bekleniyor. Meclis’in açıldığı gün Başkanlığa sunulması beklenen 65 maddelik vergi paketinin “kayıt dışılığı azaltacak ve vergiye uyumu teşvik edecek” bir dizi düzenleme içereceği ifade ediliyor. AK Parti grubundan edinilen bilgiye göre teklif yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan basit usulde vergilendirilen yaklaşık 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf tutulmasını, tarımsal destekleme ödemelerinden gelir vergisi kesintisi yapılmamasını, geçici beyanname sayısının 4’ten 3’e düşürülmesini, YouTuber'ların vergi kesintilerine ödeme kolaylığı gibi düzenlemeler içeriyor.

UZUN SÜREDİR KONUŞULAN SPOR KLÜPLERİ KANUN TEKLİFİ GÜNDEMDE
Yeni yasama yılının başında uzun süredir üzerinde çalışılan spor kulüpleriyle ilgili düzenlemenin de kanunlaşması bekleniyor. Spor kulüpleri için mali şeffaflık hedefleyen, kulüp yöneticilerinin, kendi dönemlerindeki borçlarından sorumlu olması, kulüplerin dernek statüsünden çıkarılarak anonim şirket gibi yönetilmesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığınca denetlenmesi öngörülen düzenlemenin bütçe dönemi gelmeden görüşülmesi bekleniyor.

KADINLARIN KOOPERATİF KURMASI TEŞVİK EDİLECEK
AK Parti’nin tamamladığı çalışmalardan biri de kooperatifçilik teklifi. Kooperatiflerde denetleme ve şeffaflığı artıracağı ifade edilen teklifle kooperatif yönetimlerine iki dönem kuralı getirilecek, vergi indirimi gibi düzenlemelerle kadınların kooperatif kurması teşvik edilecek.

RUH SAĞLIĞI VE 5. YARGI PAKETİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
AK Parti grubu Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 5. Yargı paketi çalışmalarını ve ruh sağlığı alanında görev yapan meslek gruplarının çalışma esas ve usullerini belirleyecek kanun üzerindeki çalışmalarını da sürdürüyor. Bu iki kanun teklifinin bütçe görüşmeleri öncesi Meclis gündemine alınması için çalışıldığı, yetişmezse bütçe sonrası ele alınacağı ifade ediliyor.

GENEL KURUL’DA BÜTÇE MESAİSİ ARALIKTA BAŞLAYACAK
2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin 17 Ekim'e kadar Meclis’e sunulması gerekiyor. Bütçe sunulduktan sonra önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda daha sonra TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Aralık ayında yapılması beklenen genel kurul görüşmeleri öncesi Meclis’in gündemindeki diğer konuları tamamlaması hedefleniyor.

SEÇİM KANUNU VE SOSYAL MEDYA YENİ YILA KALDI
Meclis gündeminde kamuoyunun ve muhalefet partilerinin yakından takip ettiği Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik içeren kanun teklifi ve AK Parti’nin “dezenformasyonla mücadele” yasası olarak nitelediği sosyal medya yasası ile ilgili teklifler de yer alıyor. AK Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre her iki düzenlemenin de bu yıl içinde gündeme alınması çok mümkün görünmüyor. Seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi başta olmak üzere çeşitli değişiklikler içeren kanun teklifi için haziran 2022’ye kadar süre olduğu belirtilirken sosyal medya ile ilgili çalışmanın da bu yıla yetişmesinin zor olduğu ifade ediliyor.

MUHALEFET YENİ DÖNEMDEN NE BEKLİYOR?
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yeni yasama döneminden ilk beklentilerini, “Kötü ekonomi politikalarının bir an önce ortadan kalkması ve 3600 ek göstergenin çıkarılması” olarak sıraladı. “Fahiş fiyat yok, Erdoğan’dan kaynaklı çok yüksek enflasyon var, çok yüksek döviz kurları, çok yüksek işsizlik var” diyen Altay, “Türkiye’nin tüm sorunlarının tek çözüm yeri Meclis’tir, Meclis olmalıdır. Meclisin artık yürütme organının fütursuzca yaptığı keyfi iş ve işlemlere seyirci kalmaması lazım. Meclis tribünden sahaya inmeli. Yeni dönemden tam olarak beklediğimiz de budur” değerlendirmesini yaptı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da Meclis’in açılışının hemen ardından Paris İklim Anlaşmasının gündeme gelecek olmasını olumlu değerlendirdi, daha sonraki Meclis gündemine dair beklentileriyle ilgili ise şunları söyledi: “Pandemi sürecinde mağdur olan işçi, emekçi, esnaf için çok sayıda kanun teklifi verdik. Bunlar geçtiğimiz yıl karşılık bulmadı. Umarız Meclis bu konularda üzerine düşeni yeni dönemde yaparak çeşitli destek paketleri çıkarır. Bütçe süreci önemli. Sermaye grupları için değil halktan yana bir bütçe istiyoruz. İktidarın tercihini halktan yana kullanmasını talep ediyoruz. Sosyal medya teklifi yasakları içerecek, seçim kanunu seçimi kazanmaları için düzenlemeler öngörecekse karşı çıkacağız.”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu ise geçen yıl verdikleri soru önergelerine sağlıklı yanıt verilmediğine, araştırma önergelerinin işleme alınmadığına dikkat çekti, daha sağlıklı bir yasama süreci beklentisini dile getirdi. Meclis’e sunulan yasa tekliflerinin 'TBMM’de değil Saray bürokratlarınca hazırlandığına' vurgu yapan Dervişoğlu, yeni döneminin Meclis’in noter makamı olmadığı bir dönem olması dileğinde bulundu.


ÖNCEKİ Dünya Kendini Arayan Adamı Konuşuyor SONRAKİ Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici: Sözde Eylemci Ne Demek?