Tarihi Konağa Büyük Vefa...
31 Ocak 2021 18:59
Milli Mücadelede askerlerimizin ekmek ihtiyacını karşılayan tarihi Konak Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildi. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, konaın Tarım müzesine dönüştürüleceğini açıklayarak projeyle ilgili bilgi verdi
Başkan Mansur Yavaş, "Bir tarihi devralıyoruz" diye duyurduğu haberde, şu ifadeleri kullandı: - Bir tarihi devralıyoruz... - Milli Mücadele’de askerlerimizin ekmek ihtiyacının karşılandığı, Gölbaşı’nda bulunan Hallaçlı Mehmet Ağa Konağı belediyemize devredildi. - Bu kıymetli değerimizi, tarihi dokusuna uygun şekilde restore edeceğiz.
GİDERLERİ ABB TARAFINDAN KARŞILANACAK Konağın onarım, bakım, güçlendirme bahçe düzenlemesi ve benzeri giderleri ile amaca uygun tefriş ve donanımı, proje, inşaat izni, ruhsat harcı, tapu harcı, intikal vergisi gibi giderler ABB tarafından karşılanacak. Konağın dış cephesine "Mehmet Ağa" şeklinde isim levhası yerleştirilecek. Ayrıca ilk sahibi ve bağışlayanın babası Mehmet Ağa'nın Kurtuluş Savaşı’na yaptığı maddi, manevi destek ve yardımları ile konakla ilgili bir anı köşesi düzenlenerek belge ve bilgiler burada sergilenecek. Binanın Andaç Atak tarafından babasının anısını yaşatmak amacıyla bağışlandığını gösterir bir tabela da konağın görünür bir yerinde konumlandırılacak.
TARIM MÜZESİ OLMASI GÜNDEMDE
Konağın bahçesiyle bir tarım müzesi olmasının gündemde olduğunu belirten ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Bekir Ödemiş, şunları söyledi: "Konağın 6 bin metrekare bahçesi bulunuyor. Düşüncemiz; bahçesini de değerlendirerek çok abartmadan Ankara’nın bir tarım müzesi olarak düzenlenmesi, hem gezilebilmesi hem de organik ürünlerin satışının yapılabileceği bir yer olması. Bir odasında da Hallaçlı Mehmet Ağa’ya ait özel eşyaların ve Kurtuluş Savaşı’na sağladığı katkıların anlatıldığı bir müze olması. Hafta sonu Ankaralılar aileleriyle gelebilir, kentin yerel ürünlerinden almak istiyorsa alabilir, gezerek, konağın tarihi hakkında bilgi sahibi olarak vakit geçirebilirler. Böyle bir düşüncemiz var ama farklı öneriler oluşursa onlar da değerlendirilebilir. Konağın yeniden hayat bulması, Hallaçlı, Çayırlı, Velihimmetli gibi etraftaki köylere de katkı sağlar. Yerel üreticinin ürünleri de buradan teşvik edilebilir. Kurtarılan tarihi eserle oradaki yerel halkı buluşturarak bir yerel kalkınma modeli de geliştirilmiş olur."
30 YILDIR ATIL HALDE Gölbaşı’nın Hallaçlı Mahallesi’nde yapımına 1924 yılında başlanan ve 1929 yılında tamamlanan tarihi Mehmet Ağa Konağı, 30 yıldır atıl halde boş duruyor. Yapımı sırasında tüm malzemeleri yurt dışından develerle taşınan ve Ermeni bir usta tarafından yapılan konak, Erken Cumhuriyet Dönemi mimari örneklerinden.
ankara, mansur yavaş, bekir ödemiş