• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

SinoVac Aşı sonuçları neden açıklanmıyor?

SinoVac Aşı sonuçları neden açıklanmıyor?

20 Haziran 2021 11:44

Sağlık çalışanlarının çift doz aşı olmalarının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen mevcut durumlarına ilişkin bilgi paylaşılmamasını eleştiren Prof. Dr. Soyhan Bağcı, Çin menşeili aşı ile ilgili soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini savundu


Türkiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını kontrol etmede bilinen en etkili yöntem olan aşılamada vites yükseltti.

Son bir haftada aşılanan kişi sayısı 5 milyonu geçti.

Dün günlük 2 milyona yakın aşılamayla rekor kırılmasına rağmen belli bir kesimin aşı konusundaki tereddüdü sürüyor.

Özellikle Çin menşeili SinoVac'a ilişkin birtakım soru işaretleri bulunuyor.

Bu aşının Avrupa dahil pek çok ülkede tercih edilmemesi nedeniyle sonuçlara ilişkin bilimsel veriler ancak Endonezya, Şili, Uruguay gibi yerlerden geliyor.

Bazı bilim insanları bu ülkelerin değerlendirmelerini yeterli ya da güvenilir bulmuyor.

Bu isimlerden biri de Almanya Bonn Rheinische Friedrich-Wilhelms-Üniversitesi Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Soyhan Bağcı.

Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Bağcı'ya göre Sağlık Bakanlığı'nın SinoVac ile aşılanan kişilerin sonradan enfekte olma ya da yoğun bakıma kaldırılma yüzdesi ya da hastalığı hafif veya ağır geçirme durumu gibi bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.

"Sinovacla ilgili sonuçlar olumluysa endişeler giderilmiş olur"

Halkta hâlâ aşı konusunda bir tereddüdün yaşandığını ifade eden Bağcı, kendisi de dahil pek çok hekimin sosyal medya üzerinden soru bombardımanına tutulduğunu söyledi.

En sık yöneltilen sorunun "SinoVac mı BioNTech mi tercih edelim" olduğunu belirten Bağcı'ya göre bakanlık bu konudaki bilgileri paylaşırsa ve SinoVac'ın Türkiye'deki verileri başarılı sonuçlar ortaya koyarsa, halktaki soru işaretleri de bazı hekimlerdeki endişeler de giderilmiş olacak.

r
 

Çin menşeili aşının bir tercih değil, farklı ürünlerin tedarik edilemediği kış aylarında bir zorunluluk olarak uygulandığını belirten Bağcı, yüzde 51'lik korumanın yeterli olmadığı gerekçesiyle baştan beri bilim insanları olarak SinoVac kararını yanlış bulduklarını aktardı.

SinoVac'ın pek çok ülkede kullanılmadığını, Şili ve Endonezya gibi yerlerde uygulanmasının ardından çeşitli verilerin paylaşıldığını aktaran Bağcı, bu ülkelerden gelen bilgilerin ise bilim insanları açısından güvenilirliğinin ve şeffaflığının soru işareti olduğu vurguladı.

Dr. Bağcı, bu nedenle Türkiye'nin de Çin aşısı sonuçlarını bir an önce paylaşması gerektiğini savundu.

 


sinovac
ÖNCEKİ Çocuk Kitabında İğrençlik: Baba Kız İlişkisi Meşru Sayıldı SONRAKİ Erdoğan ve Biden Afganistan için 130 milyon dolara el mi sıkıştı