Sadettin Tantan: Ülkeyi Yağmalamayı Hak Gibi Görüyorlar
12 Şubat 2021 12:47
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, “Türkiye kendi kendine yeter ülke konumundan düştü, dışa bağımlı bir hale geldi. Siz küresel güce 1940'lardan bu yana teslim olduğunuz için gelinen durum bu. Kalkınma modeli de borçlanarak kalkınmaya dayalı.” dedi.
Tantan çözümün ise Atatürk döneminde uygulanan ekonomi politikalarında saklı olduğunu belirtirken “O gün yapılan çalışmaları bugünkü dünya şartlarına uyum sağlayacak şekilde uygulamak yeterli.” ifadelerini söyledi.
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye’de uygulanan ekonomi politikalarının yanlışlarını ve yapılması gerekenleri Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’e değerlendirdi.
Tantan özetle şunları söyledi:
AdChoices
ADVERTISING
“SİYASİ GELECEĞİ İÇİN BUNLARI YAPMALI”
Devletin arşivlerinde binlerce rapor var. Ekonomik anlamda hazırlanmış ama arşivde duran raporlardan bahsediyorum. Tarım, hayvancılık, turizm özelinde var olan potansiyel bir anda harekete geçirilebilir. Yapılması gereken insan kaynaklarının ortaya çıkarılması. Modern köy altyapılarının yapılması şart. Bunun için de yurtdışından sermayeye ihtiyaç yok… Bugün ödediği borçları, ödemeleri aşağıya çekebilir. Kendi siyasi geleceğini devam ettirmek istiyorsa bunları yapmalı.”
“KAMU İSRAFI ORTADAN KALKACAK”
Sadettin Tantan, her doğan vatandaşın doğumundan ölümüne kadar devlet tarafından korunması gerektiğine vurgu yaptı: “Bütçe ayıracaksınız ve doğduğu günden itibaren bankaya vatandaş için para yatıracaksınız. Adını koyalım: Neoliberal politikalardan vazgeçip sosyal devlete yöneleceksiniz! Tasarruf politikasıyla kamu israfı ortadan kalkacak… Yatırım yapacakları teşvik edeceksiniz. Bunun için de adaleti tesis edeceksiniz.
“KÜRESEL GÜCE TESLİM OLDUĞUNUZ İÇİN DURUM BU”
Çok net söylüyorum: 1940'lardan bu yana kazanamıyoruz, çökertiliyoruz. Çok çalışkan bir milletin geldiği duruma bak… Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana borçları ödeyebilen yüzlerce fabrikalar kurulmuş, özel bir nesil yetişmiş. Siz küresel güce 1940'lardan bu yana teslim olduğunuz için gelinen durum bu! Altını çiziyorum:
ATATÜRK TARIMLA BÜYÜTTÜ
Tantan'ın çözüm önerisi de net: “Kurucu kadrolar, yani Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 1923-1938 arası tarım ile bunu sağladı. 1929-31 dünya krizine (Büyük Buhran) rağmen her yıl ortalama yüzde 7.5 büyüme sağlandı. O gün yapılan çalışmaları bugünkü dünya şartlarına uyum sağlayacak şekilde uygulamak yeterli.”
“KALKINMA MODELİ BORÇLANARAK KALKINMAYA DAYALI”
Bugün Türkiye'nin bir tarım, ekonomi ve mali politikası olmadığına vurgu yapan Tantan devam etti: “Böyle olunca otomatik olarak üretime açık olanların büyük bir bölümü inşaat sektörüne kayıyor. Ekilebilir alanlar elimizden gidiyor, her yer betonlaşıyor. Köylünün ve çiftçinin üretimi değer taşımıyor. Bu da toplumu yoksul, fakir ve cahil bırakıyor. Türkiye kendi kendine yeter ülke konumundan düştü, dışa bağımlı bir hale geldi. Kalkınma modeli de borçlanarak kalkınmaya dayalı. Tüketim toplumunun bir tuzağı bu. Hane bazı ve kişi bazı borçların artması, dış borçların artması! Devletin rakamlarına göre bakın, gerçeği yansıtmıyor.”
“ÜLKEYİ YAĞMALAMAYI HAK GÖREN BİR ANLAYIŞ”
Sadettin Tantan, iktidarı sadece Boğaziçi konusunda da uyarırken şu ifadeleri kullandı:
“Bu iktidar döneminde sosyal devlet anlayışı bitme noktasına geldi. Her doğan vatandaşına köle gibi bakan bir zihniyetten bahsediyorum. Nedir bu? Sadaka kültürü! Bu kültürden vazgeçmelisin… Ülkeyi yağmalamayı bir hak gibi gör yağmala en zihniyet oluştu ve bu ortadan kalkmalı. Bu iktidardan önce de vardı ama bugünkü zihniyet örgütlü suçun derebeylerini yarattı. Devletin siyasallaşması, kurumların içeriden çökertilmesi, siyasetin kirletilmesi… Bugünün özeti budur!”
iktidar, yurt, sadeyyin tantan