• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Ödemiş: Ankara’ya değer katan mirasımızı ayağa kaldıracağız

Ödemiş: Ankara’ya değer katan mirasımızı ayağa kaldıracağız

07 Temmuz 2020 16:55

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından Başkentin simgesi Ankara Kalesi’ndeki İçhisar mevkiinde bulunan evler “İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi” kapsamında restore ediliyor


Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), kentin iki bin yıllık geçmişine sahip Ankara Kalesi’ndeki tarihi dokuyu canlandırmak için “İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi”ni hayata geçirdi. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında, Ankara Kalesi İçhisar mevkiinde yer alan 91 yapı restore ediliyor. İhalesi tamamlanan ve yer tesliminin yapıldığı Ankara Kalesi 1. etapta restorasyon çalışmalarına öncelikle boş ve yıkılma tehlikesi olan binaların yer aldığı İstek Sokak’tan başlanılarak, çatı tadilatları kapsamında büyük bir bölümü tahrip olan, dış duvarları ile ayakta duran mevcut yapılar tarihi dokuya uygun güçlendiriliyor. 37’si tescilli olmak üzere 58 parseldeki 91 yapının restorasyon çalışmalarında ise evlerinde oturmayı sürdüren vatandaşların mağdur edilmemesi ve zarar görmemesine dikkat ediliyor.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı
Bekir Ödemiş
Ödemiş, “Esas amacımız kültür”
Söz konusu proje kapsamında çalışmaların üç etaba ayrıldığını ifade eden Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, 1. etaptaki 91 yapının restorasyon çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini ve bir yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi. Ödemiş projeye ilişkin, “İçkale’yi 1,2 ve 3’üncü etap şeklinde bölgelere ayırdık. 1.etaba ilişkin tüm rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerimizi hazırladık, kuruldan geçti ve çalışmalarımıza başladık. Şu anda 1.etaptaki 91 yapının 37’si tescilli yani özel korunacak yapılar. 2. etapta 77 bina var, bunun da 29’u tescilli, tüm etaplarla birlikte 250 civarı yapıyı özgün mimarisiyle korumuş olacağız. Amacımız Ankara Kalesi’nin bilinen iki bin yıllık yaşayan tarihini ve kültürünü canlandırmak. Yerel yönetimlerin de amacının böyle olması gerektiğini düşünüyoruz. ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da yaklaşımı bu şekilde, nitekim belediye başkanlığını üstlendiği dönemde Beypazarı’ndaki özgün dokuyu bozmadan restorasyon çalışması yapmıştı. Bizler de aynı yaklaşımla burada yaşayan insanları yerinden yurdundan etmeden kültürümüzü ve tarihimizi gelecek nesillere aktarmak için bu projeyi hayata geçirdik. Projedeki amacımız elbette turizmi de canlandırmak ancak esas amacımız kültür, turizm kültürün üzerine binmemeli aksine kültürü besleyen ve geliştiren bir unsur olmalı” dedi.
Ankara Kalesi’nin önemine dikkat çeken Ödemiş, “Yüzyıllardır Kale bölgesinde bir yaşam var. Buraya sadece Cumhuriyet, Osmanlı, Selçuklu diye bakmamak gerekiyor. Her gelen medeniyet kendinden bir şey kattığı gibi var olanı da sentezlemiş. Kale’de yaşam iki bin yıl sürdüyse bugün o iki bin yıl içinde burada yaşamış medeniyetlerin izine rastlamak mümkün. İki bin yıllık tarihe sahibiz, burada yapılacak çalışmaların da bu tarihe uygun yapılması gerekiyor. Bizler, Kale’deki yaşamın izleri devam etsin istiyoruz. Ankara’ya değer katan mirasımızı ayağa kaldıracağız” diye konuştu.
“Ulus’taki tarihi dokuyu ortaya çıkaracağız”
Ankara Kalesi civarında hayata geçirilen ve yapılması planlanan projeler hakkında da bilgi veren Ödemiş, “Kale’de en önemli sorun güvenlikti, bunu korkuluk projesiyle sağladık. Bölgenin aydınlatılmasına ilişkin projemizi hazırladık pandemi nedeniyle henüz hayata geçirmedik ancak en kısa zamanda uygulayacağız. Roma Tiyatrosu’na ilişkin restorasyon projemiz de kuruldan geçti, ihalesini hazırladık. Ankara’nın en eski alışverişi diyebileceğimiz 1937 yılında yapılan Ulus Hali proje ihalesini yaptık, burayı bozmadan altyapı, tesisat, çatı ve cephesiyle sağlıklaştıracağız. Aynı şekilde Belediye Çarşısı’nın projesini hazırlayacağız ve orayı da düzenleyeceğiz, Anafartalar Posta Caddesi’nin sokak ve cephe sağlıklaştırma projesinin önümüzdeki hafta ihalesi yapılacak. Ulus meydanına ilişkin orada bulunan Atatürk Anıtı’nın yetkisini Kültür Bakanlığı’ndan aldık, 93 yıldır el değmemiş anıtı yenileyeceğiz. Böylelikle Ulus’taki tarihi dokuyu ortaya çıkaracağız. Mart ayında açılışını planladığımız ring çalışmamız pandemi nedeniyle yapılamadı ancak bu ayın sonunda araç teslim töreni gerçekleştirilecek. Bu tarihi dokuda trafiği mümkün olduğunca en aza indirerek, yayalaşmayı sağlamak istiyoruz. Yayalaşmayı sağlamak için de altyapı oluşturmak gerekiyor. Bu kapsamda tren garı ve Ulus meydanı arasında tramvay çalışması yapılması konusunda ön çalışmalarımız var. Eğer tramvay ve ring projesini hayata geçirirsek bu bölgede yayalaşmanın altyapısını oluşturmuş olacağız” sözlerine yer verdi.
“Ankara’nın dünya başkentleri arasında turizmde iyi bir yere geleceğine inananlardanım”
Ankara’nın dünya başkentleri arasında turizmde önemli bir ivme kazanması için tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkması gerektiğini dile getiren Ödemiş son olarak, “ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın da belirttiği gibi ‘Ulus ayağa kalkarsa Ankara ayağa kalkar’. Bu tarihi kent merkezinde Ankara’nın başkent olmasının avantajını iyi kullanıp, kültür turizmiyle iyi ilişkilendirip sadece merkez yerleri değil Ankara’nın civarını da içine alacak şekilde iyi senaryolaştırırsanız, Roma Hamamı ve tiyatrosu, Julien Sütunu, Augustus (Ogüst) Tapınağı, Hacı Bayram-ı Veli Camii, Arslanhane Camii, Sultan Alaaddin Camii ve Cumhuriyet dönemi mimarisiyle Ankara’nın dünya başkentleri arasında turizmde iyi bir yere geleceğine inananlardanım. Çünkü bu bölgeler kültür havzası, bizler de bu bölge, tarihi kent merkezini ayağa kaldırıyoruz” dedi.
Sağlamlaştırma ve makyajlama çalışmaları yapılıyor
Kültür Tabiat Uygulama Denetim Şube Müdürü Sertaç Alyıldız da İçkale 1. Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin Haziran ayında hayata geçirildiğini ve bir ayda yaklaşık 20 yapıya dokunduklarını belirtti. Alyıldız, “Üç ay önce firmaya yer teslimi yapmıştık ancak virüs salgını nedeniyle çalışmalara başlayamamıştık. Haziran ayı itibariyle başladık halen çalışmalar devam ediyor. Projenin kapsamında binaların çatıları, cepheleri ve doğramaları aslına uygun restore ediliyor, mevcut dokuyu koruyarak çalışıyoruz. Burada 200 yıllık yapılar var dolayısıyla çalışmalarımızı yaparken titiz davranıyoruz. Proje kapsamında bölgede bulunan tüm evler restore edilecek. Restorasyonda kullanılan malzemeler buradaki yapıya uygun malzemeler, örneğin yapının orijinal halinde kullanılan malzeme horasan harcı veya taşıysa biz de aynı şekilde bunu kullanıyoruz veya harman tuğlalarıyla örülmüşse biz de aynı işlemi uyguluyoruz. Proje ile sokak zemin düzenlemeleri altyapı çalışmalarıyla birlikte restore edilecek. Yapıların kapı, pencere ve çatılarının ahşap malzemeleri yenileniyor, dış yüzeylere sıva ile boyama işlemi uygulanıyor. Dolayısıyla bölgedeki evleri hem sağlamlaştırıyoruz hem de makyajlama çalışmaları yapıyoruz” ifadesini kullandı.

Naz Akman 24 saat


ankara, malzeme, bekir, ahşap
ÖNCEKİ Nakdi ücret desteği ödemeleri başladı SONRAKİ Kılıçdaroğlu'ndan dikkat çeken Davutoğlu ve Babacan yorumu