Neden kendi sesimizi farklı duyarız?
05 Aralık 2015 20:10
Size de kendi sesiniz muhtemelen geri kalan herkese olduğu gibi dışarıdan duyduğunuzda farklı geliyordur. Eğer sesinizi farklı bir cihazdan duyduğunuzda garipsiyorsanız garipsemeyin.
Duyu organlarımızdan kulak, biyoloji derslerinden de bildiğimiz üzere 3 bölgeden oluşmakta. Herkesin gördüğü dış kulak, yapısal olarak sesi kulak yolunuzdan orta ve iç kulağa yönlendirmek için evrilmiştir. Orta kulak ise çekiç, örs ve üzengi olarak yine biyoloji derslerinden anımsadığımız vücudumuzun en minik kemiklerini içeren bölümdür. Dışarıdan hava ortamında iletilen ses, bu minik kemikleri titreştirir. İç kulak ise salyonguzumsu yapısı ile bu sesleri tekrar sıvısal ortam vasıtasıyla sinirsel olarak beyine iletir ve bu sayede ses algılanır. Bizler sessiz düşünürken bu bölgelerde herhangi bir aksiyon oluşmaz. Fakat konuşmaya başladığımızda ağzımızdan çıkan ve dış ortamdan bize yüksek frekansta yansıyan ses, kulağımız tarafından algılanır. Bir yandan gırtlağımızdaki ses tellerinden çıkan ve vücudumuzda titreşimle ilerleyen ses dalgaları, daha düşük frekansta kafa tası kemiğimizden de sekerek iç kulağımıza ulaşır. Bu iki sesin birleşmesi de kendi sesimizi duymanızı sağlar.
Susup kaydedilmiş sesimizi dış ortamdan duyduğumuzda ise farklı uzaklıktan ve ses üretici farklı bir aletten kulağımıza ulaşan dalgalar, bizim kendi sesimize yabancılaşmamıza sebep olur. Kayıt cihazları ve hoparlörlerin farklılıkları da bu sevimsiz durumu çeşitlendirebilir. Fakat bu konuda yazının başında da belirttiğim gibi yalnız değil. Johnny Depp, Meryl Streep, and Denzel Washington gibi Hollywood yıldızlarının sırf bu yabancılaşma (mükemmeliyetçi olarak da yorumlayabilirdik) yüzünden kendi oynadıklarını filmleri izlemedikleri biliniyor.
Bu noktada kendi sesimizi başka ortamdan duyduğumuzda yaşadığımız yabancılaşma, aynada kendimizi görebildiğimiz açıların tamamında görüntümüzü doğal olarak algılar ve beğenirken, özellikle profilden çekilen fotoğraflarda kendimizi beğenmememiz durumuyla benzerlik taşıyor. “Selfie” fotoğrafların bu kadar popüler olmasının altında yatan temel prensiplerden biri de aynada kendimizi gördüğümüz simetri halini yansıtması. Ama baska açılarda da güzel olduğunuzu ve sesinizin diğer insanlar tarafından garipsenmediğini bilin. Bu yabancılaşmalara karşı kendinizi yalnız hissetmeyin ve farklı açılardan kendinizi görme, farklı frekanslardan kendinizi duyma deneyimlerinden keyif almaya bakın. Unutmayın, iç dünyanızda algıladığınız benlik algısı, dışarıdan duyulan ve görülen sizle bütünleştikçe, varoluşunuzun harmonisine dair algınızda güzel farkındalıklar oluşacaktır.
nedenolmaz.com
kendi sesimizi neden beğenmeyiz?, kendi sesimize yabancılaşmak