MHP'de mahkemeye doğru
18 Ocak 2016 16:30
MHP’de genel başkanlık için yarışacağını duyuran üç aday delegelerden toplanan 544 imzayı Genel Merkez’e sundu. Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “İmzaların bizim nezdimizde geçerliliği yok” dedi.
1 Kasım seçimlerinden sonra Milliyetçi Hareket Partisi’nde başlayan muhalif hareket ikinci ayın sonunda tüzük kongresi toplanması için delegeden 544 imza topladı. İmzalar geçen hafta sonu noter aracılığıyla Genel Merkez’e sunuldu. Şimdi gözler “olağanüstü kongre toplanmaz” kararı alan MHP yönetiminde.
MHP Genel Merkez’inde 544 imzanın incelenmesi için bir ekip oluşturuldu. Amaç bu imzalar içinde partiye üye olmayan ya da parti delegesi olmayanlar varsa bunları ayıklamak. Al Jazeera’nin ulaştığı MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman yapılan ilk tespitlerde dahi delege olmayanların imzasına rastlandığını, ayrıntılı çalışmanın Salı gününden itibaren sonuçlanacağını söyledi.
“Çalışma yapılıyor. Büyük ihtimâlle yarın elimize bir envanter çıkacak. Öncelikle bu kişilerin üye olup olmadıklarına, delege olup olmadıklarına bakılıyor. Seçim kurullarından alınan mazbatalara göre yapıyoruz tetkikleri. İlk tespitlerde delege olmayanların da imza verdikleri görüldü ancak ayrıntılı sonuç yarından sonra çıkacak.”
“Münasebetsiz” beyanda bulunana disiplin kovuşturması
Büyükataman, delegenin imza vererek kongre istemesini demokratik bir hak olarak değerlendirdiklerini ancak bazı delegeler hakkında disiplin kovuşturması açılabileceğini de belirtti.
“İmza veren delegelerin ihraç edilmesi diye bir kararımız yok. Bu demokratik bir haktır. Ancak bu delegeler arasında özellikle sosyal medyada kurumsal kimliğimizi, genel başkanımızı aşağılayan tartışmalara vesile olabilecek münasebetsiz beyanlarda bulunan varsa bunlar hakkında disiplin kovuşturması olacak.”
Bu disiplin kovuşturması sonucunda bu delegeler partiden ihraç edilse dahi imza verdikleri tarihte delege oldukları için imzaları geçerli olacak. Ancak kurultayın toplanması halinde delege sayılmayacakları için oy kullanamayacaklar.
Genel Merkez’in kararında değişiklik yok
Büyükataman seçimli olağanüstü kurultay yapılması için tüzük kurultayı toplanması konusunda MHP Genel Merkez’inin kararında bir değişiklik olmadığını, MYK’nın kurultay toplanacak kararı almayacağını söyledi. Al Jazeera’nin, “Bu durumda mahkemelik mi olunacak?” sorusunu yanıtlayan MHP Genel Sekreteri, “Olağan kongre takvimi belli. 9 Ocak’ta yaptığımız toplantıda il, ilçe kongre takvimini belirledik. O itibarla bu imzaların bizim nezdimizde geçerliliği yok. Öyle anlaşılıyor ki müracaatta bulunan arkadaşlar herhalde mahkeme yolu izleyecekler” dedi.
Al Jazeera’nin ulaştığı muhalefet cephesinden isimler de mahkeme yolunun artık kaçınılmaz olduğu görüşünde. Muhalifler MHP Genel Merkez’inden resmi olarak “Kurultay toplanmayacak” açıklaması yapıldıktan sonra mahkemeye başvurmayı planlıyor.
Genel Merkez’de yapılan tespitlerin aksine imza verenlerin tamamının delege olduğunu belirten muhalif isimler, Meral Akşener, Koray Aydın ve Sinan Oğan’ın avukatlarının bu imzaları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından alınan delege listesine göre tek tek kontrol ettiğini de belirtti.
Muhalefet: Delegeye baskı bekliyoruz
İmza veren delegenin 2015 yılı Mart ayında Devlet Bahçeli’yi Genel Başkanlığa seçen delege olduğunun altını çizen muhalif kaynaklar, Genel Merkez’in delege üzerinde çeşitli yollarla baskı kurmasını beklediklerini belirtiyor.
Buna göre imzanın geçersiz sayılması için delegenin geçmiş tarihli olarak istifaya zorlanması ya da disiplin kovuşturması yoluyla ihraç edilmesi mümkün olabilir. Muhalif kaynaklar Genel Merkez’in kurultayın toplanması durumunda tüzük değişikliği için yeterli oy çıkmasını engellemeyi amaçladığını belirtiyor.
Al Jazeera
devlet bahçeli, meral akşener, mhp, koray aydın, kurultay, MHP İsmet Büyükatama