Kadın gazeteciler yaşadıkları tacizi anlattı
07 Mart 2019 10:45
TGS), ‘Gazeteci Kadınlara Yönelik Cinsiyet Ayrımcılığı ve Şiddet Araştırması’ raporu yayımladı. Kadın gazetecilerden biri, “Habere giderken koruyucu olduğunu düşündüğü için evlilik alyansını
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), kadın ve LGBTİ+ komisyonu olarak Cağaloğlu TGS Genel Merkez bürosunda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, ‘Gazeteci Kadınlara Yönelik Cinsiyet Ayrımcılığı ve Şiddet Araştırması’ raporu yayımlandı.
Basın metnini, kadın ve LGBTİ+ komisyon üyesi Gülfem Karataş okudu. Karataş, kadın gazetecilerin anlattıklarını “Gazeteciler farklı kişiler tarafından maruz bırakıldıkları taciz deneyimlerini paylaşırlarken kendilerinden üst pozisyonda çalışan meslektaşları ve patronları tarafından, haber kaynakları tarafından, haberini yaptıkları kişiler tarafından taciz yaşadıklarını beyan ettiler” sözleriyle aktardı.
Kadın gazetecilerin paylaştığı ve raporda öne çıkan hikâyeler şöyle:
“TACİZE UĞRAYINCA ERKEK MESLEKTAŞIMI KONUŞTURDUM”
“Polis tarafında tecavüzle tehdit edildiğimiz oldu. Bu nedenle sokakta çalışırken saçma ama yüzük takıyorum, haber kaynakları ile görüşürken de başka numaralar vermek gibi formüller kullanıyorum.”
“Gereksiz iletişim kurmalar, geç saatte işten alakasız mesaj atmalar, sosyal medyadan eklemeler oluyor. Açık bir durum olmasa bile hissediliyor. Bariz bir şey olmasa bile rahatsız edici.”
“Haber amaçlı iletişime geçtiğim biri konu kapanmasına rağmen 2-3 gün boyunca sürekli yazdı. Mesajlarına hiç yanıt vermeyerek önüne geçtim.”
“Ekonomi alanında çalışırken, üst kademelerden biri tarafından “Gelin bir şarap içelim” gibi tekliflerin amacı rahatsız edici. Uyararak önüne geçtim. ‘Sen beni yanlış anladın’ tepkisi gelebiliyor.”
“Erkek bir gazetecinin tepkisi şahsına münhasır olarak tanımlanırken kadın gazetecinin tepkisi histerik olarak tanımlanabiliyor. Kendimizi de suçlamaya başlıyoruz.”
“Haber kaynağım tarafından tehdit edilip sözlü tacize maruz kaldığım için telefonda erkek meslektaşını konuşturdum.”
“Görev dağılımlarında ayrımcılık var. Teknik kısımda, foto muhabirliği alanlarında kadın çalışan yok. Kadınların gittiği haberler, erkeklerin gittiği haberler gibi ayrımlar var.”
“Kadın emeği de erkek emeği kadar görünür olsa, eşit işe eşit ücret uygulaması olsa, kadınlar için de sektörde ilerleyebilmenin imkânları olsaydı daha güvende hissederdik.”
Birgün
haber, kadın, gazeteci, teknik