İranlı Muhalif Kadınlar: Öfkemiz molla rejimini yıkacak
20 Eylül 2022 11:10
Mahsa Amini’yi katleden molla rejimine tepkiler 3’üncü gününde de sürdü. Kadınlar, sokaklarda türbanlarını yaktı, sosyal medyada saçlarını kesti. BirGün’e konuşan Mooniter, “Bu İslamcı diktatörlüğü yıkacağız" diyor.
Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre Tahran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümüne kadınlar başta olmak üzere İranlıların tepkisi büyüyor. Pek çok kentte başörtüsünü çıkarıp yürüyen ve türbanını yakan kadınlar, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attı.
Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, İran özel kuvvetlerinin Amini’nin öldürülmesini protesto etmek için Saggız ve Senendec illerinde 18 Eylül’de gerçekleştirilen protestolara yönelik saldırılarında en az 38 kişi yaralandı, 13 kişi tutuklandı. Saldırılarda yaralanan beş kişinin ise durumlarının kritik olması sebebiyle Tebriz’deki hastanelerde tedavisi sürüyor.
KEPENKLER İNDİRİLDİ
Aktivistlerin, çağrısı üzerine iki günlük grev kararı alınan ülkede dün yüzlerce kişi iş bıraktı, dükkânlar kepenk indirdi. Pek çok kentte sokaklara çıkan kadınların eylemleri sosyal medya üzerinden de devam etti. Saçlarını kesen kadınlar, “Saç yoksa günah da yok” diyerek #MahsaAmini etiketiyle videolarını paylaştı. Bu etiketle 2 milyona yakın kadın paylaşım yaparken Tahran Üniversitesi öğrencileri de kampus önünde “Diktatöre ölüm” yazılı dövizlerle protestolarını sürdürdü.
GERİCİLİĞE KARŞI BÜYÜK İSYAN
İranlı feminist Mooniter, BirGün’e konuştu.
“Vazgeçmeyecek, durdurulamayacak kadar öfkeliyiz” diyen Mooniter, “İslam rejimi İranlıların barışçıl protesto haklarını ihlâl etmesiyle biliniyor. Ancak gördüğünüz gibi, İranlılar tüm bu engellere rağmen, Mahsa Amini’nin feci ölümünün hiddetiyle hükümete karşı durmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Mooniter, “İran’ın pek çok sokağında, Tahran Üniversitesi’nde protestolar düzenleniyor. Bu protestolar zorba rejimin baskılarına rağmen Twitter ve Instagram üzerinden organize ediliyor. Halk İslami diktatörlükten bıkmış durumda. Gericiliği yıkacağız” dedi.
SUSMAYACAĞIZ
Sosyal medyanın önemine vurgu yapan Mooniter sözlerine şöyle devam etti: “Uluslararası basının İran’da faaliyet göstermesine izin verilmediği için, sosyal medya İranlıların sesinin duyulmasını sağlıyor. Burada BBC yok, CNN yok, hiçbiri yok. Sadece rejimin propaganda yapan televizyon kanalları var. Ancak sosyal medya kullanıcıları saçlarını keserek protesto ediyorlar.”
Molla rejimini iyi tanıdıklarını ve korkusuzca mücadele ettiklerinin altını çizen Mooniter, “Protestocular önceki protestolardan deneyimli; yani rejim tarafından şiddet kullanılacağının oldukça farkında olmalarının yanı sıra, özgürlük uğruna bazı şeyleri riske atmak gerektiğini de biliyorlar. Bu rejimi yıkmak için hazırız ancak bunun için araçlar, kaynaklar ve rehberlik gerekiyor” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Tam 40 yılı aşkın süredir şeriatla yönetilen İran İslam Cumhuriyeti’nin başkenti Tahran’da başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ‘ahlâk polisi’ tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, gözaltı sonrası komaya girdi. Üç gün yoğun bakımda kalan Amini’nin 16 Eylül’de öldüğü duyuruldu. Amini’nin gözaltında uğradığı ‘işkence’ nedeniyle komaya girdiği belirtilirken yetkililer ölümü ‘kalp rahatsızlığı’na bağladı. Ailesinin iddiasına göre, Amini’nin kalp sorunu yaşamasına sebep olacak hiçbir hastalığı yoktu. Amini’nin toprağa verildiği 17 Eylül’de ülke genelinde protestolar yaygınlaştı.