İntihar vakalarında yüzde 50 artış var
04 Mayıs 2019 15:12
Araştırmaların, dünyada her 40 saniyede 1, bir kişinin intihar sonucu yaşamını kaybettiğine işaret ettiğini ifade eden Emir, Türkiye’de son 40 yılda intihar oranlarının yüzde 50 artış gösterdiğine dikkat çekti.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, intihar olgusunun insanlık tarihinin her döneminde görülen ve çağımızda gün geçtikçe artan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.
Araştırmaların, dünyada her 40 saniyede 1, bir kişinin intihar sonucu yaşamını kaybettiğine işaret ettiğini ifade eden Emir, “ Dünya Sağlık Örgütü, her yıl intihar nedeni ile gerçekleşen ölüm sayısının 800 binin üzerinde olduğunu belirtmekte, bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını öngörmektedir.” dedi.
İntihar girişimlerinin, bu sayıların yaklaşık 20 katı olduğunu, bu sebeple yaşamını yitirenlerin yakınlarının yaşadığı psikolojik sorunlar da göz önüne alındığında, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten CHP’li Emir önergesinde şu ifadelere yer verdi.
“Uzmanlar, intihar vakalarının temel nedenini depresyon olarak tanımlasa da, bu ve benzeri psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasındaki en önemli çevresel etkenleri hızla değişen sosyal ve kültürel şartlar, ekonomik sıkıntılar, teknolojik gelişim hızının insanın adaptasyon hızından fazla olması, vb. sıralamaktadır.”
Ülkemizde, son 40 yılda intihar oranlarının yüzde 50 artış gösterdiğini belirten CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Türkiye’de son 10 yılda ve yıllar itibariyle intihar eden kişi sayısını, bu vakaların yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine, bölgelere veya kentlere göre dağılımı sordu.
“ İntihar vakaları, Türkiye’deki ölüm nedenleri arasında kaçıncı sırada yer almaktadır?” diye soran CHP’li Emir’in önergesi ve gerekçesi şöyle:
“İnsanlık tarihinin her döneminde görülen intihar olgusu, çağımızda gün geçtikçe artarak önemli bir toplumsal sorun haline gelmiştir. Araştırmalar, dünyada her 40 saniyede 1, bir kişinin intihar sonucu yaşamını kaybettiğine işaret etmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü ise, her yıl intihar nedeni ile gerçekleşen ölüm sayısının 800 binin üzerinde olduğunu belirtmekte, bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını öngörmektedir.
Diğer yandan intihar girişimleri, bu sayıların yaklaşık 20 katıdır. Bu sebeple yaşamını yitirenlerin yakınlarının yaşadığı psikolojik sorunlar da göz önüne alındığında, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğu ortaya çıkmaktadır.
Uzmanlar, intihar vakalarının temel nedenini depresyon olarak tanımlasa da, bu ve benzeri psikiyatrik hastalıkların ortaya çıkmasındaki en önemli çevresel etkenleri hızla değişen sosyal ve kültürel şartlar, ekonomik sıkıntılar, teknolojik gelişim hızının insanın adaptasyon hızından fazla olması, vb. sıralamaktadır.
Ülkemizde ise, son 40 yılda intihar oranlarının yüzde 50 artış gösterdiği ifade edilmektedir.
1) Türkiye’de yıllar itibariyle son 10 yılda intihar eden kişi sayısı kaçtır?
2) İntihar vakalarının yaşa, cinsiyete, eğitim düzeyine göre dağılımı nedir?
3) İntihar vakalarının bölgelere veya kentlere göre dağılımı nedir?
4) İntihar vakaları, Türkiye’deki ölüm nedenleri arasında kaçıncı sırada yer almaktadır?
5) İntiharın DSÖ tarafından da önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiği göz önüne alındığında bu vakaların önlenmesi ve azalması yönünde ne tür çalışmalar yapılmıştır; yapılması planlanmaktadır?”
tbmm, türkiye, intihar, murat emir