İçtiğimiz şişe suların hangisi sağlıklı haberine açıklama
28 Ocak 2016 17:11
Gıda Güvenliği Hareketi, içme sularının tahlil sonuçlarını açıklamıştı, turkiyegundemi.com da bu listeyi haber yapmıştı. Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) bu haber üzerine harekete geçti. Sağlık Bakanlığı da açıklama yaptı.
İşte sağlık bakanlığı açıklaması:
BASIN AÇIKLAMASI
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun hazırladığı “Ambalajlı Su Raporundaki” haksız iddialara ilişkin olarak bazı hususların açıklanmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Söz konusu rapor Bakanlığımızca da incelenmiş; verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu görülmüştür.
Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmak etik bir davranış değildir.
Ancak bu vesile ile halkımıza bazı hususları yeniden hatırlatmak istiyoruz.
İçme-kullanma sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermektedir Avrupa Birliği ülkelerinde ne uygulanıyorsa ülkemizde de uygulanan mevzuat aynıdır.
Su dolum tesisleri, Halk Sağlığı Müdürlüklerimizce ve Bakanlığımız merkez teşkilatınca düzenli olarak denetlenmekte alınan numunelerde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal olmak üzere toplam 56 parametrenin analizi yapılmaktadır. Analizler Ulusal Referans Laboratuvarı olan THSK Tüketici Güvenliği Laboratuvarlarında ve yetkilendirilmiş Halk Sağlığı Laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Yapılan denetimlerde geçici aksaklık tespit edilen firmalara uygunsuzlukların neler olduğu anlatılmakta ve aksaklıklarını gidermeleri için 1 hafta süre verilmektedir. Firmalar bu eksikliklerini giderdiği zaman Halk Sağlığı Müdürlüklerimize müracaat etmekte, yapılan denetimlerde ve analizlerde eksikliklerini giderdiği anlaşılan firmalar yeniden su üretimine başlamaktadır. Tespit edilen uygunsuzluk düzeltilemeyecek boyutta ise firmanın faaliyetine izin verilmemektedir.
Bakanlığımız 1200 saha çalışanı ve 1500 laboratuvar görevlisi ile tüm işletmeleri hem tesis hem de piyasa bazında incelemiş, bu çalışma sonucuna göre de gerek cezai işlemler uygulanmış gerekse ileriki dönemde bu uygunsuzlukların tekrarlanmaması için alınacak önlemler planlanmıştır.
Bu sebeple söz konusu raporda iddia edildiği gibi “30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya sağlıklıdır raporu verildiğini” beyan etmek akıl dışıdır.
Bakanlığımızın su güvenliği konusundaki hassasiyeti ve aldığı tedbirler kamuoyunun malumudur. Halkımızın bu ve benzeri asılsız haberlere itibar etmemesini diliyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Sağlık Bakanlığı
Bu da SUDER açıklaması:
Sayın Yetkili,
Türkiye genelinde faaliyet gösteren Ambalajlı Su Üreticileri’nin ve Ambalajlı Su Sektörüne yönelik faaliyet gösteren tedarikçi kuruluşların bir araya gelerek kurdukları Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER), ülkemizdeki ambalajlı su üretiminin yaklaşık %70’ini temsil eden 36 kurumsal üyesiyle sektörel bir sivil toplum kuruluşudur.
Derneğimizin vizyonu, toplumumuzun ihtiyaç duyduğu kaliteli ve güvenli ambalajlı suyun yeterli miktarlarda üretimlerini gerçekleştirerek en sağlıklı koşullarda tüketicilere sunmak, sektörü ve paydaşlarını geliştirmektir.
www.medyafaresi.com haber sitenizde kullandığınız “Turkiyegundemi.com sitesinin haberine göre, Gıda Güvenliği Hareketi, içme sularının tahlil sonuçlarını açıkladı. Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle ülke çapında yapılan ambalajlı su taramasında 167 markanın analizi yapıldı. En yüksek puanı hangi su aldı?” başlıklı haberde “Türkiye'de piyasada satılan en ünlü su markaları bile sınıfta kaldı. Yapılan analizlerde en yüksek puanı fazla bilinmeyen su markaları alırken, çok satılan ünlü su markalarının en düşük puanları aldığı gözlerden kaçmadı. Açıklanan firma sayısı 107 olduğuna dikkat çekilen açıklamada piyasada birçok ruhsatsız su dolaştığı belirtildi. Analiz raporlarına göre olumsuz rapor alan sular tehlike saçıyor. İçerisinde bulunan yüksek seviyedeki nitrat ve kurşun çocuklarda zihinsel ve fiziksel gelişme bozukluklarına yol açıyor. yetişkinlerde ise yüksek tansiyon ve böbrek sorunlarına yol açabiliyor.” ifadeleri kullanılmaktadır.
Türkiyegündemi.com sitesini referans göstererek haber sitenizde yayınlamış olduğunuz liste ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğunuz görüşmelerde Sağlık Bakanlığı işbirliği ile böyle bir listenin yayınlanmadığı ve bu şekilde bir çalışmanın söz konusu olmadığı bildirilmiştir. Yayınladığınız bu liste Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adlı kuruluş tarafından 17.01.2013 tarihinden önce web sitesinde ve çeşitli mecralarda yayınlanan sözde Türkiye Ambalajlı Su Raporu listesidir. Bu liste çeşitli dönemlerde sözde güncellemeler yapılarak web sayfasında yayınlanmaya devam etmektedir.
Hiçbir yasal ya da bilimsel dayanağı olmayan bu raporla kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine, tüketicilerimize firmalar tarafından üretilen suların yeterince sağlıklı olmadığı mesajı verilerek, tüketicilerimizin sağlıkları ile ilgili endişe duymalarına, ambalajlı sular hakkında tüketiciler nezdinde olumsuz kanaatler oluşmasına ve haksız rekabete neden olmaktadır.
17.01.2013 tarihinde Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi adlı sivil toplum kuruluşunun hazırladığı ve haberinize konu olan sözde “Türkiye Ambalajlı Su Raporu” ile ilgili çeşitli mecralarda çıkan haberler üzerine T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada; söz konusu raporun verilerin kaynağı, analiz metodu, analizi yapanların yetkinliği, laboratuvar koşulları vb. değerlendirildiğinde raporun bilimsel bir dayanaktan yoksun olduğu bildirilmiş, Bilimselliği tartışmalı bir rapora dayanılarak haksız yere kamuoyunda infial uyandırmaya çalışmanın etik bir davranış olmadığı, raporda iddia edildiği gibi “30 çeşit kirleticiye rastlanan bir suya
sağlıklıdır raporu verildiğini” beyan etmenin akıl dışı olduğu, açıklanmıştır.(Ek-1 Basın Açıklaması)
T.C. Sağlık Bakanlığından aldıkları ruhsatlar ile Bakanlığımızın denetimi altında üretimlerini sürdüren sektör üyelerimizin, söz konusu iddiaların muhatabı olmasının derneğimizce kabul edilmesi mümkün değildir.
Ambalajlı sularının takibini düzenleyen mevzuatımız Avrupa Birliği standartlarında usul ve esaslar içermekte olup AB Mevzuatı ile birebir uyumludur. Dolayısı ile Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı bütün ambalajlı suların içeriğinde bulunan bütün mineraller ve diğer çözünür maddelerin bulunabilirlik alt ve üst limit değerleri AB ve Ülkemiz Yasal Mevzuatlarında bulunan değerler aralığındadır.
“Sağlık Bakanlığı, yürürlükteki "01 Aralık 2004 tarih ve 25657 sayılı Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelik" ve "17 Şubat 2005 tarih ve 25730 sayılı İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği” ne uygun olarak sık aralıklarla ambalajlı su işletmelerine yönelik sıkı bir Denetim Sistemi uygulamaktadır. İşletmelere bu kadar sıkı denetimlerin uygulandığı bir ortamda yasal limitlerin dışında olan bir suyun ambalajlanarak satılabilmesi mümkün değildir.”
Bu kapsamda haberinizde yer alan ek kopyada görebileceğiniz haberinizin yukarıda bahsettiğimiz gerçekleri ve yasal düzenlemeleri dikkate alarak değerlendirmenizi, bu konuda tüketicilerimizin yanlış bilgilendirilmelerine, kaygılanmalarına ve sektörümüz açısından haksız rekabete neden olan iddialarınızın ortadan kaldırılması için ilgili haberin web sitenizden ivedilikle kaldırılmasını talep etmekteyiz. Talebimiz ile ilgili işlem sonucunuzu 29 Ocak 2018 mesai bitimine kadar derneğimize bildirilmesini rica eder, aksi takdirde, tüketicilerimizin yanlış bilgilendirilmelerine ve sektörümüz için yaratılan haksız rekabet ortamının ve itibar kaybının ortadan kaldırılması için, 4077 sayılı kanun kapsamında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı’na ve ilgili diğer yasal mercilere durum hakkında gereğinin yapılması için yasal müracaatlar da bulunacağımızı bildiririz.
SUDER (Ambalajlı Su Üreticileri Derneği)
sağlık bakanlığı, su, denetim, gıda güvenliği hareketi, analiz raporu, yüksek tansiyon, böbrek, zihinsel, fiziksel