Gazeteci Doğan Tılıç’a İspanya Liyakat Nişanı
17 Haziran 2021 09:41
BirGün Gazetesi yazarı ve İspanyol Haber Ajansı (EFE) Türkiye muhabiri, gazeteci Doğan Tılıç’a İspanya Liyakat Nişanı takdim edildi.
İspanyol Haber Ajansı (EFE) Türkiye muhabiri, gazeteci Doğan Tılıç’a, meslekteki üstün başarılarından dolayı İspanya Liyakat Nişanı takdim edildi. Tılıç, “Bu bir onur ama aynı zamanda bir sorumluluk. Ben bu onuru, bundan sonra gazetecilikte yapmam gerekenler açsından da omuzlarıma yüklenmiş yeni sorumluluklar olarak düşünüyorum” dedi.
İspanya Büyükelçiliği’nde Büyükelçi Javier Hergueta Garnica tarafından 34 yıldır İspanyol Haber Ajansı’nda (EFE) çalışan gazeteci Doğan Tılıç’a Liyakat Nişanı verildi. Büyükelçi Hergueta Garnica, “Etik, ilkeli gazeteciliği, İspanya ve EFE’ye olan özverili çalışmalarından dolayı ona bu ödülü veriyoruz. Doğan’ın bana göre en önemli özelliği, onun insanlığı” dedi ve Tılıç’ın gazeteciliği hakkında övgü dolu sözler söyledi.
“34 YILDIR BİR TEK GÜN BİLE SANSÜRLE KARŞILAŞMAMAK BİR LÜKSTÜ”
Gazeteci Doğan Tılıç, Liyakat Nişanı takdiminden sonra Hergueta Garnica’ya, İspanya’ya ve EFE’ye “34 yıldır üzerimde hiçbir baskı hissetmediğim için, hiçbir sansürle karşılaşmadığım için özel bir teşekkür etmek zorundayım. Bir gazeteci için bundan büyük bir lüks olamaz” dedi.Tılıç, şunları söyledi:
“Sayın Büyükelçi, bu şerefin benim gazetecilik kariyerimde yaptıklarımdan dolayı verildiğini söyledi. Bu bir onur ama aynı zamanda bir sorumluluk. Ben bu onuru, bundan sonra gazetecilikte yapmam gerekenler açısından da omuzlarıma yüklenmiş yeni sorumluluklar olarak düşünüyorum. Daha çok çalışmam, çabalamam lazım. Özellikle, Türkiye’de gazeteciliğin zor zamanlardan geçtiği şu günlerde… 34 yıldır bana yaşattığı bu mesleki özgürlük için ispanyaya ve EFE’ye teşekkür ediyorum.”
“TÜRKİYE’DE GAZETECİLİK AÇISINDAN YÜZ KIZARTICI ŞEYLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Tılıç, aldığı ödülü ve gazeteciliği ANKA Haber Ajansı’na değerlendidi. “Türkiyede gazetecilik açısından yüz kızartıcı şeylerle karşı karşıyayız. Gazetecilik denemeyecek şeylerle karşı karşıyayız” diyen Tılıç, şöyle konuştu:
“Ne yazık ki ana akım denilen, amiral gemisi denilen gemiler mesleki açıdan karaya oturmuş durumda. Bu durumun arkasında yatan sahiplik yapısı, medya artık asıl işi gazetecilikten başka her şey olan dev holdinglerin sahip olduğu kurumlara dönüştü. Türkiye’de buna bir de medyanın büyük ölçüde iktidarın ve ideolojik yapısının izdüşümü şeklinde hareket ediyor olmasında eklendi. Bu nedenle Türk medyasında gazetecilik yapmak çok zor ama hala yapan arkadaşlarımız var, büyük bir cesaretle, özveriyle… Onlara da saygı duyuyorum.”
“TILIÇ, BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE BAĞIMSIZLIĞI İÇİN SAVAŞTI”
İspanya Büyükelçiliği Basın Sözcüsü Gregorio Laso, Tılıç hakkında, “Tılıç ile çalışmaktan çok mutluyuz. O, iyi bilinen bir gazeteci, kendisi basın özgürlüğü ve bağımsızlığı için savaştı. Çok iyi ve güzel bir kariyere sahip. Aynı zamanda Türkiye’de ve İspanya’daki Malaga Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışıyor. İspanya’daki gazetecilik öğrencilerinin Türkiye’ye buradaki öğrencilerin de İspanya’ya gitmesine aracılık ediyor” dedi.
DOĞAN TILIÇ KİMDİR?
Tılıç, gazeteciliğe 1987 yılında 2000’e Doğru dergisinde başladı. 1990 yılında Demokrat dergisini çıkaranlar arasında yer aldı derginin Ankara temsilciliğini yaptı. 1988 yılında Alman Radyosu ARD için, bir yıl sonra da halen Türkiye temsilciliğini sürdürdüğü İspanya Uluslararası Haber Ajansı (EFE) için çalışmaya başladı. Çalıştığı kurumlar için defalarca Afganistan’daki çatışmaları izledi. Körfez Savaşı sırasında Irak ve Suudi Arabistan’dan haberler geçti. 1992 yılı boyunca Yugoslavya’nın parçalanma sürecine tanıklık etti. Azeri-Ermeni çatışmalarını izlemek üzere Azerbaycan ve Karabağ’da bulundu. BBC Dünya Servisi’ne Türkiye’den haberler geçti. 1995-96 yıllarında Siyah-Beyaz gazetesinde “Dünya ve Politika” adlı köşesinde düzenli olarak dış politika yazıları yazdı. Mürekkep dergisinin yayın kurulunda yer aldı. 1996 yılında, 25 ülkeden 2500 gazeteciyi bünyesinde toplayan Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Uluslararası Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi. Uzun yıllar G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu Dönem Sözcülüğü yaptı. Tılıç, BirGün gazetesinin kuruluşunda yer aldı ve gazetedeki yazarlığını hala sürdürüyor. Profesör Tılıç, aynı zamanda Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ve Malaga Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışmaktadır. Tılıç, gazetecilik alanında İspanya tarafından birçok ödüle layık görüldü. Malaga Üniversitesi Uluslararası Basın Özgürlüğü Ödülü, EFE’nin İspanyol muhabiri İlya Topper ile Cirilio Rodriguez Gazetecilik Ödülü’nü aldı.