• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Davutoğlu görevlendirildi, şimdi ne olacak?

Davutoğlu görevlendirildi, şimdi ne olacak?

10 Temmuz 2015 14:15

Erdoğan, hükümet kurma görevini Davutoğlu'na verdi. Peki şimdi ne olacak?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 63. Hükümet'i kurma görevini AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na vermesi tam 33 gün sürdü.

Bu süre içerisinde çeşitili koalisyon haberleri ve erken seçim iddiaları sıklıkla gündeme gelirken, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun 63. Hükümet'i kurma görevini üstlenmesiyle, Anayasa'da erken seçim için belirlenen 45 günlük süre başlamış oldu.

45 GÜN
45 gün içerisinde hükümet kurulamazsa ülke yeniden seçime gidecek. Davutoğlu, 24 Ağustos'a kadar hükümeti kuramaz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeni bir isim görevlendirilmezse  erken seçime gidilecek. Erken seçim kararı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından alınırken, kanun gereği, kararın alınışını takiben 90 gün geçtikten sonraki ilk pazar günü genel seçim yapılacak.

Son güne kadar koalisyon görüşmelerinin nasıl gerçekleşeceği konuşulurken, Davutoğlu bugün yaptığı açıklamada ilk görüşme için adresinin belli olduğunu söyledi.

İLK GÖRÜŞME KILIÇDAROĞLU İLE
İstanbul 'da 3. Köprü inşaatında gerçekleştirilen iftar programına katılan Ahmet Davutoğlu, Pazartesi günü görüşmelere başlayacağını, ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla bir araya geleceğini söyledi.

Davutoğlu yaptığı açıklamada "Pazartesi günü koalisyon görüşmeleri başlayacak. Pazartesi, salı ve çarşamba günü ilk günü plannlı görüşmeleri yaptıktan sonra gerekirse Ramazan Bayramı'nı müteakip ikinci tur görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Usulüne uygun olarak ilk sayın Kemal  Kılıçdaroğlu 'ndan başlayarak görüşmeleri başlatacağız. Daha sonra Devlet Bahçeli ve Selahattin Demirtaş'la HDP'yle görüşeceğiz." ifadelerini kullandı.

'İLK TURDAN SONUÇ ÇIKMAZ'
Öte yandan, koalisyon görümelerine dair açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yaptığı açıklamada ilk tur görüşmelerinden sonuç çıkmayacağını belirtti. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin “Başbakan’da öncelikli olarak CHP’den randevu isteyeceklerini söyledi. Size ulaşan resmi bir talep var mıdır” sorusuna “Şu ana kadar ulaşan resmi bir talep yok. Geldiği zaman kendisini ağırlayacağız. Önce Sayın Başbakan neler söyleyecek hangi tekliflerle geliyor onu öğrenmemiz gerekiyor. Bizim karşı bir düşünce ifade etmemiz için” cevabını verdi.

'ERDOĞAN'SIZ YÜRÜMEZ'
Yine aynı saatlerde bir başka programda konuşan ve CHP ile görüşme komisyonunda yer alan AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise koalisyon sürecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan olmadan yürümeyeceğini vurgulayarak ". Bu süreci muhalefet partileri istemese bile yönetecek olan şahıs sayın cumhurbaşkanıdır. Cumhurbaşkanı zaten anayasanın kendisine vermiş olduğu yetkileri kullanıyor. Bunları cumhurbaşkanı kullanmazsa Türkiye Cumhuriyeti hükümetini kurma görevini nasıl verecek. Yani siz muhalefet olarak ‘biz cumhurbaşkanı ile görüşmüyoruz. Onu yok sayıyoruz. Cumhurbaşkanı şöyle olmalıdır. Ama cumhurbaşkanının görev vermiş olduğu başbakan ile konuşabilirim’ diyeceksiniz." ifadelerini kullandı. 

ERKEN SEÇİMİ İSTİYORUM
Katıldığı özel bir TV programında konuşan AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise yaptığı konumasında "Dayatma olmaksızın, Ak Parti'nin 12 yıllık kazanımlarını daha öteye taşıyacak bir uzlaşı söz konusu ise tabiki buna itiraz etmeyiz. Ama ön şartlar, dayatmalar, Ak Parti'yi köşeye sıkıştırmak için adım atmayı hedeflemeler olmamalı. Türkiye istikrar içerisinde olsun anlayışından ziyade, Ak Parti'yi köşeye sıkıştırarak bir süreç yönetelim mantığını esas alacak bir modelde bu ülkede düğümü halk çözer. Ben rahat bir şekilde Türkiye'nin yeniden sandık üzerinden bu düğümün çözüleceğine inanan birisi olarak seçimin tekrarlanmasından yana olduğumu çok yüksek sesle söylüyorum, söyleyeceğimde" dedi.

'FEDAKARLIK GÖSTERECEĞİZ'
Öğlen saatlerinde Bahçeli tarafından yapılan "talepli" koalisyon açıklamasında ise "MHP istikrarsızlık yaşanmaması için fedakarlık gösterecektir" ifadeleri dikkat çekti. MHP'nin koalisyona yeşil ışık yakması için olmazsa olmaz dediği talepleriyle birlikte, Bahçeli tarafından yapılan açıklamada "Bu konuda kaçak güreşmeye, gerçekleri saptırmaya ve akılları karıştırmaya lüzum yoktur.AKP-HDP, değilse bile AKP-CHP, bu da kâfi gelmezse, AKP-CHP-HDP arasında bir koalisyon hükümeti kurulması 7 Haziran’da sandıktan çıkan iradenin en bariz temennisidir.Milliyetçi Hareket Partisi’ne ise haysiyetli ve dik duruşlu bir ana muhalefet görevi düşmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

'KOALİSYON HÜKÜMETİ İÇİN HAZIRIZ'
HDP kanadında ise dün öğlen saatlerinde Figen Yüksekdağ tarafından yapılan açıklamada, "hükümet kurulması için üzerimize düşeni yaparız" ifadeleri kullanıldı. Bir an önce koalisyon hükümetinin kurulması gerektiğini söyleyen Yüksekdağ, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Hükümet kurma sürecinde bize doğrudan ve dolaylı bir rol düşerse bu rolü yerine getirmek için tereddüt etmeyiz. Biz bu kadar tereddütsüz yaklaşırken, iktidar olan ve olmayan sistem partileri bize karşı bizim gibi samimi ve sorun çözücü davranmıyorlar. İlkelerimiz ve programımız çerçevesinde halkımız ne istiyorsa bunu yerine getiririz. AKP ve MHP kırmızı çizgi siyaseti izliyor. HDP'ye karşı yok sayma siyaseti izleniyor." 


recep tayyip erdoğan, ahmet davutoğlu, haber, haberler
ÖNCEKİ Sivil polis önce şoförü dövdü sonra ateş etti! SONRAKİ HDP bombacısı alana böyle girmiş!