Davutoğlu ekibinden Siyasi Etik Yasa taslağı çalışması
31 Temmuz 2019 14:41
Davutoğlu ve ekibinin oluşumun ete kemiğe bürünmesi olasılığına karşı partinin program ve tüzük çalışmaları da yaptığı belirtildi. Davutoğlu'nun AKP'de bazı engeller nedeniyle hayata geçiremediği ‘Siyasi Etik Taslağı' için çalıştığı öğrenildi.
Hülya Karabağlı/Türkiye Gündemi özel haber
Davutoğlu’nun yakın çalışma arkadaşı Selçuk Özdağ, siyasi etik kuralları üzerinde yoğunlaşan ekibin, devlette uymakla yükümlü etik kurallar ve kurallar manzumesi konusunda çalıştıklarını söyledi. Yeni bir siyasi parti olasılığına karşı parti programı ve tüzük çalışmasının da yürütüldüğünü belirten Özdağ, hukuktan çevreye kadar önemli konulara yer verildiğini söyledi.
Vekile yapılan yardım, belediye başkanına yapılan yardımlara şeffaflık Davutoğlu ekibini siyasi etik taslağı çalışmasında 2016 yılında Meclis’e sunulan teklif de esas alınacak. Dönemin AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün’ün üzerinde bizzat çalıştığı yasa teklifi, TBMM üyeliği ile bağdaşmayan işlerin belirlenmesi, milletvekillerine yönelik etik davranış ilkelerinin düzenlenmesi, parti grupları bünyesinde "siyasi etik kurulları" ve Mecliste "Siyasi Etik Komisyonu" oluşturulmasını öngörüyordu. Bakanların da milletvekilliği görevinden kaynaklanan durumlar açısından bu teklif hükümlerine tabii olmasına yer verilmişti.
Siyasi Etik Yasa taslağı hazırlıkları konusunda Selçuk Özdağ, Türkiye Gündemi’ne şu bilgileri paylaştı.
“Partiler, Siyasi Etik Yasası çok hızlı biçimde çıkaralım diyorlar. Biz bunu Davutoğlu’nun genel Başkanlığında, Siyasi Etik Yasası, İmar Yasasını çıkaralım demiştik o zaman. AKP kurmayları bize direnmişlerdi. Davutoğlu’na yakın olanlar çıksın, Erdoğan’a yakın olanlar çıkmasın demişti. Siyasi Etik Yasası, siyasetçinin kaynaklarının şeffaf biçimde açıklanmasını öngörüyordu. Siyasi partiler, milletvekillerine, Belediye başkanlarına yardımlar kim yapıyor, mal edinmeleri, edindikleri malların şeffaf biçimde görünmelerini, birinci derecede akrabaların devlet dairelerinde işe alınmalarına karşıydık. Birinci derecede akrabaların milletvekili olmalarını, bakan olmalarına, belediye başkanlıklarında bunları göreve getirmelerine karşıydık. Siyasi Etik Yasasını o zaman çıkarmak istedik karşı çıkıldı ama bugün yine gündemde.
Siyasetçi geleceği gören adamdır, biz o günden bugünü görüyorduk. CHP’de, AK Parti de aynı konudan muzdarip. İyi insan, kötü insan aramak yerine kuralları koyup insanları bu kurallara uymasını sağlamak önemli.''
ahmet davutoğlu, selçuk özdağ, hülya karabağlı