Datça'da yerel tohum şenliği başlıyor
16 Nisan 2019 11:13
Yerel tohum ile iklimi korumaya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmayı amaçlayan Datça yerel tohum şenliği bu yıl de ilginç etkinliklere ev sahipliği yapıyor.
Datça Yerel Tohum Derneği’nin 3. kez düzenlediği Yerel Tohum Şenliği 20-21 Nisan günlerinde, Datça Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek. Şenliğin bu yılki teması, tüm dünyanın gündeminde olan iklim değişikliği.
“İklimini koru, tohumunu yaşat!” sloganıyla hazırlanan etkinliklerde bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak hedefleniyor. Dünyada iklim aktivisti çocukların yürüttüğü iklim eylemlerinin ülkemizdeki temsilcileri Atlas Sarrafoğlu ve Samra Samer de Datça’ya gelerek hem yaşıtları hem de yetişkinlerle iklim sohbetleri yapacaklar.
ETKİNLİKLER 16 NİSAN’DA BAŞLIYOR
Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşecek şenliğin ön etkinlikleri kapsamında Metamorfoz Sanatevi’nde film gösterimi, söyleşiler ve Liman Sanat Galerisi’nde sergi açılışı yapılacak.
16 Nisan Salı günü Metamorfoz Sanatevi’nde The Day after Tomorrow adlı filmin gösterimi yapılacak, gösterim öncesi Giray Erkan “gündelik yaşamdaki alışkanlıklarımızın iklim değişikliğine etkileri” konulu bir konuşma yapacak.
19 Nisan Cuma günü Veli-Der Datça Şubesi ile birlikte, Liman Sanat Galerisi’nde resim ve fotoğraf yarışmalarında dereceye giren çocukların eserleri sergilenecek.
Aynı gün akşam saatlerinde Metamorfoz Sanatevi’nde 4 konuşmacının katılacağı bir söyleşi gerçekleşecek.
Saat 19.00’da başlayacak söyleşide Açık Radyo’dan M. Can Tonbil “Yükselen yeni iklim hareketleri”; Ziraat Mühendisi Gökhan Sivaslı “Topraktaki mikrobiyolojik yaşam ve tarımda kullanılan kimyasalların iklime etkileri”; Alper Kuyucu ve Yasin Kolaşin, “Datça’da iklim değişikliği, tarım ve bal” konularında konuşacaklar.
ATLAS VE SAMRA, BÜLENT ŞIK VE TAYFUN ÖZKAYA AYNI SÖYLEŞİDE
20 Nisan Cumartesi akşam saat 20.30’da, Metamorfoz Sanatevi’nde bir söyleşi gerçekleşecek. Etkinliğin başında iklim eylemleri ile tüm dünyada yankı uyandıran Greta Thunberg’in TED konuşması izlenecek. Daha sonra, Türkiye’de Greta’nın çağrısını duyup eyleme destek olan iklim aktivistleri Atlas Sarrafoğlu ve Samra Samer açılış konuşmalarını yapıp sözü Bülent Şık ve Tayfun Özkaya’ya bırakacaklar.
Bülent Şık “Gıda güvenliğinde güncel meseleler”, Tayfun Özkaya “Tarım ve kooperatifçilik” üzerine konuşup soruları yanıtlayacak.
CUMHURİYET MEYDANI’NDA İKİ GÜN ŞENLİK
Cumhuriyet Meydanı’ndaki şenlik 20 Nisan günü açılış konuşmalarıyla başlayıp, atölyeler, ödül töreni ve konserlerle gün boyu devam edecek.
Şenlik kapsamında bu yıl düzenlenen resim ve öykü yarışmalarının konusu da iklim değişikliği. Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri saat 14.00’da şenlik alanında törenle sahiplerine verilecek.
EKO-ATÖLYELER
Yetişkinler için düzenlenen eko-atölyelerde Ziraat Mühendisi Gökhan Sivaslı “mikro yeşillikler”; tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Derya Öncel “doğal malzemelerle cilt bakımı ve bitki çayları” konularında katılımcılarla bir arada olacaklar.
KONSERLER
20 Nisan Cumartesi günü 17.30’da Batu Ayduğan şenlik alanında sahne alacak.
21 Nisan Pazar günü saat 12.00’da Engelim Olmayın Derneği’nin çocukları sahnede olacaklar.
Saat 15.00’da ise meydan Rakaduuuum ile coşacak ve şenlik Datça’nın sevilen grubu Gocaman Trio’nun 18.00’daki konseriyle sona erecek.
ÇOCUK ATÖLYELERİ
Alanda çocuklar da kendileri için düzenlenen atölyelere katılabilecek.
Çocuk atölyeleri programında, arı topu yapımı, kitap okuma, tohum bulma oyunu ve tişört boyama etkinlikleri Sinek Sekiz Yayınevi, ressam Oğuz Tığlı ve gönüllülerin desteği ile yapılacak.
OKUR-YAZAR BULUŞMALARI
İki gün boyunca Sahafiye standında konuk yazarlar okurlarıyla buluşacaklar.
Cumartesi günü saat 14.30’da Ayşe Başak Kaban, pazar günü saat 13.30 - 15.00 arası Tayfun Özkaya, 16.00 - 17.30 arası Bülent Şık kitaplarını imzalamak için stantta olacaklar.
STANTLAR VE FİDE SATIŞI
Şenlik alanında iki gün boyunca çeşitli ürünlerin satılacağı stantlar açık olacak.
Datça Yerel Tohum Derneği standında, derneğin ürettiği yazlık sebze fideleri satışa sunulacak.
Datça Yerel Tohum Derneği bugüne dek 48 çeşit, 48 bin 750 paket (yaklaşık 515 bin 300 adet) tohum dağıttı. Tohum takasında ana kural tohum alan kişilerin yetiştirdikleri temiz gıdalardan bir miktarını tohumluk ayırmaları ve aldıkları tohumları da çevrelerindeki dostlarıyla paylaşmalarıdır. Bir miktar tohum da derneğe geri dönmelidir ki daha geniş çevrelere tohum dağıtabilelim ve hepimiz temiz gıda tüketebilelim. Ekim mevsiminin geçmiş olmasını da dikkate alarak dernek bu şenlikte tohum dağıtmayacaktır. Sadece sizlerden geri gelen tohumları toplayarak önümüzdeki ekim mevsimine saklayacak, dostlara hediye edecekti
datça, yerel, şenlik, tohum