CHP'li Tanrıkulu, trans bireylerin sorunları için Meclis Araştırması istedi
25 Temmuz 2019 13:43
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, trans bireylerin sorunları için Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Cinsel yönelimleri nedeniyle insanların bulundukları her ortamda baskı, şiddet, nefret söylemi ve tehditlere maruz kalması intiharlara da sebep olmaktadır.” dedi.
“Tecavüz edildikten sonra yakılarak öldürülen 23 yaşındaki trans kadın Hande Kader’in ölümünün Türkiye’de infial yaratmaması, ülkede LGBTİ vatandaşlara karşı olan görüşü, maalesef bir kez daha gözler önüne sermiştir. Toplumda ötekileştirilmeleri ve psikolojik, fiziksel şiddete maruz bırakılmaları, hayatlarını ciddi tehdit altında hissettirmektedir.” diyen Sezgin Tanrıkulu, toplumda trans bireylerin baskı, şiddet, nefret söylemi ve tehditlere maruz bırakılarak yaşamlarına son vermesinin önüne geçilmesi, trans bireyleri hedef göstererek aşağılama, tehdit gibi yollarla sindirmeye çalışanlar ile ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin başlatılması ve benzer ölümlerin, intiharların önüne geçilmesi amacıyla etkili ve sürekli çözüm önerileri getirilmesi ve yaşanan bu ölümlerin faillerinin bulunarak haklarında gerekli yasal işlemler yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Tanrıkulu’nun konuda dair TBMM’ye yaptığı başvuru şöyle:
''Son yıllarda artan bir şekilde nefret cinayetleri işlenmesi ve bu durumun önüne geçilmesi için etkili, sürekli somut çözümler getirilmemesi sonucunda, Türkiye’de 2009-2014 yılları arasında 34 trans kadın yaşamını kaybetmiştir.
Cinsel yönelimleri nedeniyle insanların bulundukları her ortamda baskı, şiddet, nefret söylemi ve tehditlere maruz kalması intiharlara da sebep olmaktadır. Yaşam hakkı en temel haktır.
Yakılarak katledilen trans kadın Hande Kader’in yakın arkadaşı olan ve yaşadığı baskılar sebebiyle intihar ettiği arkadaşları tarafından ifade edilen Didem Akay, toplumda, trans bireylere olan baskı, şiddet ve nefret söyleminin hangi boyutlara ulaştığını göstermektedir.
Trans bireylere yönelik şiddet ve nefret söylemleri sosyal medya hesapları üzerinden (Facebook, Twitter, Instagram vb.) tehdit boyutuna varan saldırılardır. LGBTİ+ Bireylerin kullanmış oldukları sosyal medya hesapları üzerinden hedef gösterme ya da aşağılama, tehdit gibi yollarla sindirmeye çalışanlar görmezden gelinmemelidir. Son yıllarda konu ile ilgili yapılan şikayet ve başvurulardan kaçının nasıl neticelendiği kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
Trans bireylerin yaşam hakkı göz ardı edilemez. Toplumda trans bireylerin baskı, şiddet, nefret söylemi ve tehditlere maruz bırakılarak yaşamlarına son vermesinin önüne geçilmesi, trans bireyleri hedef göstererek aşağılama, tehdit gibi yollarla sindirmeye çalışanlar ile ilgili olarak gerekli yasal işlemlerin başlatılması ve benzer ölümlerin, intiharların önüne geçilmesi amacıyla etkili ve sürekli çözüm önerileri getirilmesi ve yaşanan bu ölümlerin faillerinin bulunarak haklarında gerekli yasal işlemler yapılması amacıyla Anayasa’nın 98. ve İç Tüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ve teklif ederiz.''
tbmm, sezgin tanrıkulu, trans, trans bireyler