CHP'li Özel: Ara seçime evet!
07 Ekim 2020 13:01
Ara seçim için yeterli sayıya ulaşılması adına HDP'den 8 istifanın gelebileceği ileri sürülürken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, olası istifa adımına ilişkin 'tam kadro evet deriz' açıklamasında Bulundu
HDP'ye yönelik 6-7 Ekim operasyonu ve 7 HDP'li vekil hakkında fezleke hazırlanması, ara seçim tartışmalarını gündeme getirdi.
Konuyu köşesine taşıyan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, fezlekesi hazırlanan 7 milletvekilinin üyeliğinin de düşmesi halinde, Anayasa gereği bunun ara seçimin önünü açacak süreci başlatacağını söylerken, CHP'den de olası ara seçim adımına destek geleceğini dile getirdi.
Sarıkaya'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:
TBMM’de fezlekeler üzerinde bir grup milletvekili ile sohbet ederken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, şu soruyu yöneltti:
“İktidar partisi seçim mi istiyor? Eğer öyle ise bize düğün bayram… AK Parti’den 4 bakandan boşalan milletvekilliklerini alırız; Millet İttifakı’nın ne olduğunu bir daha görürler…”
Özel’in üzerinde durduğu, fezlekesi hazırlanan 7 milletvekilinin üyeliğinin de düşmesi halinde, Anayasa gereği bunun ara seçimin önünü açacak süreci başlatacak olması.
Çünkü şu an vefat, bakanlık ve belediye başkanlığı nedeniyle ayrılmalar ile milletvekilliğinin düşürülmesi nedenleriyle TBMM üye sayısında 14 eksilme oldu.
Eğer 7 milletvekili hakkındaki fezleke gelir ve dokunulmazlık ile birlikte onların da vekilliklerinin düşürülmesinin önü açılırsa, TBMM’nin eksik sandalye sayısı 21’e çıkacak.
Tartışma da işte bu noktada başlıyor.
Anayasa’nın TBMM seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimlerine ilişkin 78’inci maddesi aynen şu hükmü taşıyor:
“Boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerin üç ay içinde yapılmasına karar verilir…”
Bu sayı 30 milletvekiline denk düşüyor.
Dolayısıyla boş bulunan 14 sandalyeye 7 daha eklenerek 21’e çıkması ara seçimi de tetikleyen faktör oluşturacak.
HDP’den ihraç edilen Mardin Milletvekili Turna Çelik’in vekilliğinin düşmesine ilişkin komisyon raporu hazırlandı, TBMM Genel Kurul gündemine girdi.
Çelik’in Milletvekilliğinin düşmesi için de Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre üye tam sayısının salt çoğunluğuna da ihtiyaç yok; Genel Kurul’da karar yeter sayısında milletvekili bulunması ve yarısından bir fazlasının kabul oyu vermesi yeterli.
HDP de sahiplenmediği için Çelik’in vekilliğinin düşme ihtimali yüksek.
Bu durumda boş sandalye sayısı 22’ye çıkacak.
Geriye 8 milletvekili kalacak…
Tartışma da tam bu noktada başlıyor.
HDP’den 8 milletvekili daha istifa ederse ne olur?
Yine Anayasa’nın 84’üncü maddesine göre istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanı tarafından tespit edilirse Genel Kurul’da bulunan milletvekillerinin bir fazlasının oyu yeterli.
Nitelikli çoğunluk veya üye tam sayısının salt çoğunluğu gibi bir sayı da aranmıyor; gizli oylama da istenmiyor.
Böyle bir durumda Cumhur İttifakı bileşenleri AK Parti ve MHP’nin HDP’lilerin istifasına karşı çıkması beklenmez.
CHP Grup Başkanvekili Özel’e “HDP’lilerin istifa kararına siz evet oyu verir misiniz?” diye sordum, kesin bir “Tam kadro ‘evet’ deriz” yanıtı aldım.
Ancak burada Anayasa’nın 78’inci maddesinin bir engeli var; o da “genel seçimden 30 ay geçmedikçe ara seçime gidilemeyeceğine” yönelik hükmü.
HDP’den 8 veya 9 milletvekilinin istifa ile buna katılması halinde kaçınılmaz Ocak ayından sonra 3 ay içinde, yani 2021 Nisan’ında ara seçime gitmek zaruri olacak.
hdp, chp, ara seçim, muharrem sarıkaya, habertğrk