CHP'li Emre: Her üç gençten biri işsiz
06 Ocak 2020 12:52
Medyafaresi.com Özel Haber - CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, İstanbul Üniversitesi yönetiminin aldığı yemek kararı ve sonrasında yaşananların gençlerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.
“TÜİK verilerine göre, genç işsizliği yüzde 26,1. Ne eğitimde Ne istihdamda olan gençlerimizin oranı ise yüzde 28,6. Yani neredeyse her 3 gencimizden 1 işsiz”
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Yunus Emre, İstanbul Üniversitesi yönetiminin aldığı yemek kararı ve sonrasında yaşananların gençlerin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları bir kez daha gözler önüne serdiğini belirtti.
Üniversite yönetiminin aldığı yemek kararından geri adım atmasını “Bunun için öğrencilerin coplanıp bir gencimizin de intihar mı etmesi gerekiyordu?” diye değerlendiren Emre, “Eğer bir ülkede üniversiteler ekonomik olarak zorda oldukları için öğrencilerin barınma ya da beslenme ihtiyaçlarına göz diker hale geldiyse sorumlu makamda bulunanların şapkalarını önüne koyup düşünmelerinin zamanı gelmiştir. Eğer tasarruf yapılması gerekiyorsa Sarayın harcamalarından, devletin kiralık lüks arabalarından tasarruf yapılmalı. Gençlerin temel ihtiyaçlarından değil!” diye konuştu.
“Her üç gençten biri işsiz”
Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre, genç işsizliğinde son durumu TÜİK verileriyle aktardı.
Buna göre, genç işsizliği yüzde 26,1. Ne eğitimde Ne istihdamda olan gençlerin oranı ise yüzde 28,6. Yani neredeyse her 3 gencimizden 1 işsiz”. CHP’nin çözüm önerileri de şöyle: 30 yaş altı yükseköğretim mezunu gençlere istihdam, ücretli staj, eğitime devam ya da işsizlik desteği seçenekleri sunuluyor. Ya da üniversiteden yeni mezun olmuş, iş arayan yoksul gençlere İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde 750 TL işsizlik desteği verecek.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Emre, Medyafaresi.com ve Turkiyegundemi.com'un İstanbul Üniversitesi’nde son yaşananlarla ilgili sorularına şu değerlendirmeleri yaptı:
“Bunun için öğrencilerin coplanıp bir gencimizin de intihar mı etmesi gerekiyordu”?
İstanbul Üniversitesi yönetiminin aldığı yemek kararı ve sonrasında yaşananlar gençlerimizin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunları bir kez daha gözler önüne serdi. Yemek ücretinin arttırılması ve indirimli yemek öğününün bire düşürülmesi ile başlayan süreç, bu karara ve hayat pahalılığına karşı en doğal hakları olan barışçıl protesto hakkını kullanmak isteyen gençlerin polisler tarafından coplanması ile devam etti. Üniversite yönetimi ile hükümet ise bunu izledi. Bunun üzerine hepimizin içini yakan bir olay daha yaşandı. Ve bir gencimiz şu an gençlerin içinde bulunduğu yoksullukla mücadeledeki çaresizliği gözler önüne seren sosyal medyadaki paylaşımının ardından hayatına son verdi.
Üniversite yönetimi aldığı yemek kararından geri adım attı. Önce şunu sormak lazım. Bunun için öğrencilerin coplanıp bir gencimizin de intihar mı etmesi gerekiyordu? Şunun adını net koymak lazım. Eğitim en temel haktır. Eğitim hayatı boyunca gençlerin gündelik yaşamlarını devam ettirebilecek asgari koşulları sağlamak da devletin görevidir. Bunun içinde barınma var, beslenme var, hayatını idame ettirecek bursu sağlama var, bilimsel çalışma ve araştırma yapmada gerekli akademik özgürlük ortamını sağlama var. Bugün tüm bu koşulları gençlerimize “amasız”, “fakatsız” sunabiliyor muyuz?
“Hükümetin her durumda yok saymaya çalıştığı genç işsizliğini bu sefer halının altına süpüremeyeceği noktaya”
Maalesef son birkaç günde yaşadıklarımız ve bir üniversite öğrencisinin yemek kartında yeterli para olmadığı için aç olduğunu söyleyerek intihar etmesi hükümetin her durumda yok saymaya çalıştığı genç işsizliğini, genç yoksulluğunu ve gençlerin diğer sorunlarını bu sefer halının altına süpüremeyeceği noktaya taşımıştır.
“Sarayın harcamalarından, devletin kiralık lüks arabalarından tasarruf yapılmalı”
Eğer bir ülkenin geleceğini gençlere emanet ettiğinizi söylüyorsanız onların sorun ve taleplerini yok sayamazsınız. Biz CHP olarak her fırsatta gençlerin sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Onların gelecek kaygılarını en aza indirecek, işsizlik ve yoksulluk gibi Türkiye Cumhuriyeti’ne hiç yakışmayan bir tabloyu ortadan kaldırmak için politikalarımızı her fırsatta tekrar tekrar anlatıyoruz. Eğitimde tasarruf olmaz. Eğer ülkede üniversiteler ekonomik olarak zorda oldukları için öğrencilerin barınma ya da beslenme ihtiyaçlarına göz diker hale geldiyse sorumlu makamda bulunanların şapkalarını önüne koyup düşünmelerinin zamanı gelmiştir. Eğer tasarruf yapılması gerekiyorsa Sarayın harcamalarından, devletin kiralık lüks arabalarından tasarruf yapılmalı. Gençlerin temel ihtiyaçlarından değil!
CHP’nin üniversite gençliğine çözüm önerileri
Seçim beyannamemizde de geniş bir şekilde ifade ettiğimiz gibi bizler gençlerimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. O nedenle de nitelikli bir gençlik yetiştirmenin nitelikli, ücretsiz bir eğitimden geçtiğini de çok iyi biliyoruz. Üniversite gençliğinin barınma ve beslenme sorunlarını çözecek politikalarımız da hazır. Örneğin barınma konusunda yurt sorununu en fazla 2 kişilik odalardan oluşan yurtları inşa ederek 1 yıl içinde çözeceğimizi söylüyoruz. Öğrenci evinde kalan gençlere kira, elektrik ve su faturalarına katkı sunmak için aylık 400 TL vereceğimizi söylüyoruz. Yurtta kalan gençlerimiz için de iktidarın yaptığı gibi yurt fiyatlarını arttırmak yerine ücretleri yüzde 50 oranında düşüreceğimizi söylüyoruz.
Üniversitelere kar amacı güden kuruluşlar gözüyle bakılmasını toptan reddettiğimiz için yemek ücretlerinin gençlerin sırtında bir küfe olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle öğün kalitelerinin yükseltilirken ücretlerinin de düşürülmesi gerektiğini söylüyoruz. Çünkü, üniversite yemekhaneleri kar etmesi gereken kafeler değil, geleceğimizi şekillendirecek gençlerimizin gündelik beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlardır.
“Her 3 gençten biri işsiz”
Bir de işin üniversiteden mezun olduktan sonraki genç işsizliği boyutu var. TÜİK verilerine göre genç işsizliği yüzde 26,1. Ne eğitimde Ne istihdamda olan gençlerimizin oranı ise yüzde 28,6. Yani neredeyse her 3 gencimizden 1 işsiz. Bunun içinde çözüm önerilerimizi sık sık dile getiriyoruz. 30 yaş altı yükseköğretim mezunu gençlere istihdam, ücretli staj, eğitime devam ya da işsizlik desteği seçeneklerini sunuyoruz. Ya da üniversiteden yeni mezun olmuş, iş arayan yoksul gençlere İŞKUR’a kayıtlı olmaları halinde 750 TL işsizlik desteği vereceğimizi söylüyoruz.
Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber
politika haberleri, Yunus Emre, internet haberleri, CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre