• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

CHP: Varlık Fonu neden gizli

CHP: Varlık Fonu neden gizli

31 Ekim 2018 13:43

Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda Varlık Fonu'nun görüşmelerinin gizli yapılmasına tepki gösterildi.


 

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte yeniden hazırlanan Meclis içtüzüğünde muhalefet partileri için hazırlanan kısıtlamalar, AKP’yi sıkıntıya soktu. 2019 yılı mali yılı bütçesinin Meclis Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde, komisyon başkanı ve AKP’li üyeler nasıl bir uygulama yapacakları konusunda karar vermekte zorlandılar.

Komisyonda Varlık Fonu ile ilgili Meclis'teki görüşmelerin gizli yapılması da tepkileri neden oldu. 

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın TBMM Bütçesinin görüşmelerine, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın  Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e gitmesi nedeniyle, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, TBMM bütçesini sundu.

AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora, kurumların yöneticilerinin sunuş yapmasının yeni içtüzüğe aykırı olduğunu ve tüm yetkinin yürütme adına Cumhurbaşkanlığında olduğunu söyledi. HDP Diyarbakır Milletvekili  Garo Paylan, Cora’ya tepki gösterdi.

 Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sadi Bilgiç, oturuma ara verdi ve usul tartışması açtı.

 İYİ Partili Durmuş Yılmaz, “Getirilen sistemin, kuvvetler ayrılığı değil, kuvvetler birliğidir. Biz şu anda nu deveyiz ne kuşuz. Bu konuda teamül oluşacak. Kervan yolda düzelecek.” dedi.

 Bilgiç de, içtüzükte tartışma yaratan iki maddeye göre, kurumların sunuş yapma imkanı olmadığını ancak komisyon başkanının istediği kişiye söz hakkı verme imkanı bulunduğunu belirterek, bunu kullanarak görüşmelere sürdüreceklerini ifade etti.

 VARLIK FONU NEDEN GİZLİ

 2019 yılı bütçe görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonunda başlarken, Varlık Fonu’nun Meclis’te gizli görüşülmesi tepkilere neden oldu.

 Plan Bütçe Komisyonu’nda TBMM, Sayıştay, Kamu Denetçiliği Kurumu bütçelerinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Varlık Fonu ile ilgili gizli görüşme yapılmasına tepki gösterdi. Kuşoğlu,  gizli görüşme yapılmasının Meclis’in itibarını sarstığını ve “rezalet” olduğunu söyledi.

Kuşoğlu şunları söyledi:

 “Varlık Fonu ile ilgili gizli oturum yaptık. 2.5 saat usul tartıştık. Varlık Fonu kurulmasına ilişkin kanuna göre, SPK, kurumsal yönetil ilkelerine bağlıdır ve kamuya açık denetlenmelidir. Bunun yapılamıyor olması rezalet, gerçekten rezalet. Bunlara izin verilmemelidir. Bu Meclis’in itibarıdır.”

 SAYIŞTAY DENETLEMELİ

 İYİ Parti Ankara milletvekili Durmuş Yılmaz, Sayıştay’ın Varlık Fonu’nu denetlemesi gerektiğini belirterek, “Sayıştay Başkanı yetkileri konusunda kıskanç olmalı, Varlık Fonu’nu denetleyebilmeli, çünkü kanunu ona bu yetkiyi veriyor.” dedi.

TBMM BÜTÇESİ

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop,  TBMM'nin 2019 Yılı Bütçe Teklifi'nin, 1 milyar 816 milyon 197 bin lira olarak Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulduğunu bildirdi. 

Şentop, " Bütçenin yüzde 52,9'unu personel giderleri, yüzde 7,3'ünü SGK devlet primi giderleri, yüzde 9,3'ünü mal ve hizmet alımı giderleri, yüzde 13,1'ini cari transferler, yüzde 17,3'ünü sermaye giderleri, yüzde 0,1'ini sermaye transferleri oluşturmaktadır." dedi. 

TBMM'ye bağlı olan Kamu Denetçiliği Kurumuna da hazine yardımı olarak 27 milyon 215 bin lira pay ayrıldığını belirten Şentop, bu tutarın, bütçenin yaklaşık yüzde 1,5'ini oluşturduğuna dikkati çekti. Bu yıl ilk kez 2019 Yılı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) için hazine yardımı olarak 40 milyon lira pay ayrıldığını bildiren Şentop, bu tutarın, bütçenin yaklaşık yüzde 2,2'sine denk geldiğini söyledi. Mustafa Şentop, 2019 bütçesinin, 2018 yılı başlangıç ödeneğine göre yüzde 44,7 oranında artarak 1 milyar 816 milyon 197 bin lira olduğunu bildirdi. 

Şentop, bütçedeki artışa; 2018 yılı başlangıç ödeneğine göre cari giderlerdeki 486 milyon 535 bin liralık artış, milletvekili ve danışman sayısı ile personel sayısındaki artış, taşeron işçilerin kadroya geçmesi, enflasyon oranındaki artış, TBMM eski üyelerinin tedavi giderleri ile temsil tazminatlarındaki artış, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Radyo Televizyon Üst Kuruluna yapılacak transferler, memurların öğle yemeğine yardım ile uluslararası kuruluşlara yapılan üyelik aidatı ödemelerindeki artışın neden olduğunu söyledi. 

Şentop, yatırım giderlerindeki 74 milyon 538 bin lira artışın ise yapım, bakım, onarım ve bilişim giderlerindeki artıştan kaynaklandığına da dikkati çekti. 

 KANUN TEKLİFİ BOMBARDIMANI

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinden sonra, bakanlar kurulu tasarılarının kalmasıyla birlikte Meclis’te kanun teklifi yoğunluğunun yaşandığı ortaya çıktı.

TBMM Başkanvekili Şentop, bu dönemde 922 kanun teklifi verildiğini, b eş tanesinin kanunlaştığını ve 916’sının da komisyonlarda olduğunu söyledi.

Bu arada milletvekillerinin toplam 4 bin 719 yazılı soru önergesi verdiği, 40’ının da içtüzük ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle iade edildiği belirtildi. İşleme alınan önergelerden sadece 282’sinin cevaplandırıldığı ifade edildi.

 “DÜŞMAN HUKUKU”

 HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan, bazı milletvekillerine “düşman hukuku” uygulandığını savunarak, “İstanbul Havaaalınının açılışına 540 milletvekili çağırıldı ama biz çağırılmadık. Büyük bir ayrımcılık var. Bazı milletvekilerine düşman hukuku uygulanıyor.” dedi.

Paylan, Cumartesi Anneleri’ne katıldığını ve polis şiddeti gördüğünü belirterek, Ombudsman’ın  bunları görmediğini söyledi. Paylan, Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç’a seslenerek, “Sizi göreve davet ediyorum. Size Tayyip Erdoğan’ı (Cumhurbaşkanı), Süleyman Soylu’yu (İçişleri Bakanı)ve damadınız Abdülhamit Gül’ü (Adalet Bakanı) şikayet ediyorum.” dedi.  “Damat” kelimesine AKP milletvekillerinin tepki göstermesi üzerine Paylan, özür diledi.  

 

 


tbmm, içtüzük, varlık fonu, plan bütçe komisyonu
ÖNCEKİ Loris Karius için bomba iddia! SONRAKİ Vatan gazetesi kapanıyor