• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Bildirici A.A.'nın haberi töhmet altında bırakıyor

Bildirici A.A.'nın haberi töhmet altında bırakıyor

06 Mayıs 2019 12:51

Hürriyet Gazetesinden ayrıldıktan sonra kendi kişisel sitesinden haberlerdeki eksik ve hataları değerlendirmeye başlayan Faruk Bildirici'nin ilk analizi A.A.'nın sandık kurulu üyelerinin Fetöcü olmalarına ilşkin haberine oldu.


Bildirici'nin analizi şöyle :

AA’nın “Seçimlerde usulsüzlük soruşturmasında FETÖ izi” haberinin eksik ve yanlışları

Anadolu Ajansı’nın “Seçimlerde usulsüzlük soruşturmasında FETÖ izi” başlıklı haberi (*) dün internet sitelerinde yer aldı ve televizyonlar kullandı; bugün de gazetelerin çoğunda. Hem de ilk sayfada ve bazılarında da manşette.
Tam da Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimleriyle ilgili itirazlar konusunu karara bağlamasından hemen önce böyle bir haberin servise konulması dikkat çekici.
AA’nın bu haberini evrensel gazetecilik ilkeleri açısından değerlendirdiğimde ciddi gazetecilik eksiklik ve yanlışlıklar görüyorum. Haberdeki bu yanlılıklar ve eksiklikleri şöyle sıralayabilirim:
• AA’nın haberinde kaynak, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı” olarak veriliyor. Böylesine önemli bir konuda haberin Başsavcılık açıklamasına ya da Başsavcı gibi bir yetkilinin ifadesine dayanması gerekirdi. Başsavcılık açıklamasına dayanmayınca haberin doğruluğu konusunda şüphe oluşuyor. Haberin ve aktarılan bilgilerin sorumluluğu AA’nın üzerinde kalıyor. Bir süre sonra Başsavcılık kaynakları haberi doğrulamazsa AA’nın güvenilirliği bir kez daha zorda kalır.
• Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin “yargı” ile ilgili maddesinde “Hazırlık soruşturması sırasında soruşturmayı zaafa uğratıcı, yönlendirici biçimde haber ve yorumdan kaçınılmalıdır. Yargılama sürecinde de haberler her türlü ön yargıdan uzak ve kesinlikle doğruluğundan emin olunarak sunulmalıdır” denildiğini hatırlatayım.
• Haberde açık kaynak gösterilmemesine rağmen bu haberi aynen alan internet siteleri, televizyonlar ve gazetelerin Başsavcılık kaynaklarına başvurmaması da eksiklik. Bu haberi büyüterek kullanan (ve tabii eleştirel bir dille kullanan Cumhuriyet de dahil omak üzere) medya kuruluşları öncelikle Başsavcılığa “Bu haber doğru mu?” diye sormalı, haberin diğer eksikliklerini tamamlamalıydı.
• “Belirlendi”, “tespit edildi”, “ilginç bilgilere ulaşıldı”, “ortaya çıktı” gibi kesinleşmiş ifadeler kullanılıyor. Ama unutmamak gerekir, söz konusu olan şikayet üzerine yapılan bir soruşturma. Yani iddialar söz konusu. “Tespit edildi” denilenler de incelenen, henüz üzerinde çalışılan veriler. Haberde kullanılan ifadelerdeki gibi kesinleşmiş bilgiden söz edilemez.
• Başsavcılık bu soruşturmaları iktidar partisinin başvurusu üzerine açmıştı. Haberde bu unsurdan hiç söz edilmiyor. Böylece soruşturma savcılığın kendiliğinden yürüttüğü bir soruşturma gibi sunulmuş oluyor.
• En önemlisi, haberin başlığı “Seçimlerde usulsüzlük soruşturmasında FETÖ izi” ile haberin içeriği arasında uyum yok. Başlık, FETÖ’nün seçimlerde usulsüzlük yaptığına dair izler bulunduğunu söylüyor. Haberde ise sadece “şüphelilerin FETÖ ile irtibatı”na dair verilerden söz ediliyor. İkisi aynı şey değil. Böyle bir başlık atılıyorsa, “FETÖ ile irtibatlı” denilen sandık kurulu görevlilerinin seçimde nasıl usulsüzlük yaptığına dair nasıl bir veriye ulaşıldığı da yazılmalıydı. Haberde böyle bir gelişmeden söz edilemediğine göre böyle bir başlık atılmamalıydı.
• Kimler suçlanıyor haberde? “Sandık kurulu başkan ve üyeleri hakkında başlatılan soruşturmada FETÖ ile irtibatı belirlenen 43 şüpheli”. Fakat haberde bu kişilerin kimlikleri ile ilgili hiçbir ayırt edici veri yok. İsimlerinin kodlanmasını geçtim, hangi sandık, hangi bölge bile belirtilmiyor. Dolayısıyla seçimlerde İstanbul’da 31 bin 124 sandıkta görev alanların tümü töhmet altında bırakılıyor.
• Dahası bu haberde “43 şüpheli” olarak belirtilen kişiler, “by-lock kullanıcısı”, “Bank Asya’ya para yatıran”, “FETÖ’ye müzahir sendika üyesi”, “FETÖ’ye müzahir bir şirkette kayıtlı” gibi bilgilere ulaşıldığı gerekçesiyle henüz tamamlanmamış bir soruşturma nedeniyle “FETÖCÜ” olarak damgalanıyor. Oysa Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin “yargı” ile ilgili maddesinde “Yargı kararı kesinleşmedikçe, bir sanık suçlu ilan edilmemelidir. Haberlerde ve yorumlarda suçluymuş gibi değerlendirmeler yapılmamalıdır” uyarısında bulunuluyor.
Sıraladığım bu eksikler ve yanlışlar nedeniyle AA’nın bu haberi incelenmeye, araştırılmaya muhtaç. Öncelikle de Başsavcılık kaynaklarından bu haberle ilgili açıklama yapmasını istemek ya da gazetecilerin soruşturarak bu konuda sağlıklı verileri okurlara ulaştırması gerekli.
Faruk Bildirici / 6 Mayıs 2019


seçim, aa, bank asya, yanlış, eksik
ÖNCEKİ Koç grubundan İmamoğlu'na dikkat çeken ziyaret SONRAKİ Kaftancıoğlu Melih Gökçek'e doktor tavsiye etti