• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Babacan:Artık bu zihniyetin değişmesi lazım

Babacan:Artık bu zihniyetin değişmesi lazım

17 Kasım 2020 13:17

Ali Babacan: Hasar çok büyük, bütün millet bunun bedelini ödedi ve ödeyecek


DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni, “Krizlerle uğraşıp duruyoruz. Siyaset bazen karışabilir, çözüm üretemez. O dönemde tarafsız Cumhurbaşkanı gibi davranacak pozisyon önemli. Ama bizde kalmadı. Sistem problemli” sözleriyle eleştirdi. Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde sadece Hazine'nin borcunun iki katına çıktığını, Merkez Bankası'nın içinin boşaldığını, sadece yedek akçenin değil döviz rezervinin de tüketildiğini anlatan Babacan, “Dolayısıyla hasar çok büyük! Bütün millet bunun bedelini ödedi ve ödeyecektir. İkiye katlanan bir borcu tekrar normal seviyeye indirmek üç beş ayda mümkün değil" diye konuştu.

Sözcü'den Deniz Zeyrek'e konuşan DEVA Partisi lidesi Babacan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle geçen iki yılı değerlendirirken, “Bu sürede memleketin kazandığı hiçbir şey olmadı. Her yerde kayıp, kayıp, kayıp. Sistem problemli ama zihniyet de çok önemli. Sistemi düzeltmek lazım ama bu zihniyetin de değişmesi lazım. Başka türlü ülke toparlanamayacak” diye konuştu.

Babacan, Cumhurbaşkanı'nın partili olmasını engelleyen ifadenin anayasadan çıktığına, ancak “tarafsızlık” yemininin durduğuna dikkat çekerek “Şu anda ülkenin bir sigortası yok. Her kısa devrede orada burada yangın çıkıyor. Krizlerle uğraşıp duruyoruz. Siyaset bazen karışabilir, çözüm üretemez. O dönemlerde gerçekten tarafsız Cumhurbaşkanı gibi davranabilecek bir pozisyon önemli. Bizde öyle bir pozisyon kalmadı" ifadesini kullandı.

"Erdoğan, 'Hadi gelin parlamenter sistemi konuşalım' ancak sonuç çıkmayacak"
Güçlendirilmiş parlamenter sistemin sıfırdan bir anayasa ile yapılması gerektiğini vurgulayan Babacan, “Sıfırdan bir anayasa için Meclis'te büyük bir çoğunluk ya da referandum lazım. Bu kadar büyük bir değişiklik için Meclis çoğunluğu yeter mi onu da bilmiyorum. Çoğunluk da olsa siyasi meşruiyetini kuvvetlendirmek için referandum lazım. Daha da önemlisi bir geçiş sürecini çalışmak lazım" görüşünü savundu. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın “Hadi gelin parlamenter sistemi konuşalım” diyeceğine dair bir ihtimali gördüğünü söyleyen Babacan, “Şu andaki hükümet işin başında olduğu, yönlendirdiği sürece onların başlattığı bir parlamenter sisteme geçiş çalışmasından sonuç çıkmaz. Çünkü onlarda güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü gibi zihniyet yok” yorumunu yaptı.

"Hasar çok büyük, bütün millet bunun bedelini ödedi ve ödeyecek"
Berat Albayrak'ın bakanlığı döneminde sadece Hazine'nin borcunun iki katına çıktığını, Merkez Bankası'nın içinin boşaldığını, sadece yedek akçenin değil döviz rezervinin de tüketildiğini anlatan Babacan, “Dolayısıyla hasar çok büyük! Bütün millet bunun bedelini ödedi ve ödeyecektir. İkiye katlanan bir borcu tekrar normal seviyeye indirmek üç beş ayda mümkün değil. Bu borcu ödeye ödeye azaltacak bu millet. Herkes bedel ödeyecek” dedi.

Babacan, “gerçek veriler Cumhurbaşkanı'ndan saklanabilir mi” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Bilemiyorum doğrusu. İki ay önce ‘her şey gayet güzel, ekonomi pik yapıyor' diyor. Sonra tam tersini söylüyor. Ya gerçekten farkında değil ya da durumu biliyor ama samimi konuşmuyor.”

"Bir daha 'acı reçete' ifadesini kullanacağını sanmıyorum"
Erdoğan'ın “acı reçete” ifadesini kullanmasını da yorumlayan Babacan, “O hazırlanmış bir konuşma metni. Bir ekip oturmuş ve rasyonel bir politikaya nasıl dönülür, piyasaların hoşuna ne gider, yapılan eleştiriler nasıl göğüslenir üzerine bir metin kaleme almışlar ve rasyonaliteye dönüşün senaryosunu yazmışlar ama o içselleştirilmiş bir metin değildi. Öyle acı reçete falan onun terminolojisi değil. Vatandaşa acı reçete gerekirse milletimiz buna hazır falan. Tanıdığımız, bildiğimiz Tayyip Erdoğan öyle olamaz yani. Bir daha o ifadeyi kullanacağını da hiç tahmin etmiyorum” dedi.


cumhurbaşkanı, ali babacan
ÖNCEKİ Bir Haftada 13 kadın cinayete kurban gitti SONRAKİ Yeni reform paketinde neler var?