• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Anket: Arap dünyasının çoğunluğu dinin siyasette kullanılmasını istemiyor

Anket: Arap dünyasının çoğunluğu dinin siyasette kullanılmasını istemiyor

11 Aralık 2019 01:45

Arap Strateji Forumu ve ArapNews işbirliğinde YouGov üzerinden yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 58'i dini argümanların siyasi kazanç elde etmek için kullanılmasını istemiyor.


Arap dünyasında dinin siyaset sahnesinde araç olmasına karşı çıkanların oranı giderek artıyor.

Arap Strateji Forumu ve ArapNews işbirliğinde YouGov üzerinden yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 58'i dini argümanların siyasi kazanç elde etmek için kullanılmasını istemiyor.
 
18 Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkesinden Arapça konuşan 3 bin 79 kişi ile yapılan ankette dinin siyasette kullanılmasına sıcak bakanların oranı yüzde 8 olurken, kullanılmasını güçlü bir şekilde destekleyenlerin oranı yüzde 7'de kaldı.

Katılımcıların yüzde 14'ü ne karşı olduğunu ne de desteklediğini belirtti.

Öte yandan katılımcıların çoğunluğu konsept olarak sekülerizmin karşısında olduğunu belirtti.

Din karşıtlığı değil mezhepçilik karşıtlığı

Anket sonuçlarıyla ilgili ArabNews'e konuşan Abu Dabi Milli Savunma Üniversitesi'nden Albadr el-Şateri Lübnan ve Irak örneklerinin bir din karşıtlığından çok mezhepçiliğe karşı bir tepkinin olduğunu gösterdiğini belirtti.
El Şateri "Bu toplumlarda dinin inançlar derin bir şekilde yer etmiş durumda ve batılı tarzda bir sekülerliğin bölgede tutunması biraz şüpheli. Orta Doğu'daki en seküler ülke olan Türkiye bir İslamcı bir partiyi seçmesinin ardından dini eğilimlere yöneldi" sözlerini kullandı.

El Şateri siyasi kurumlara güven azaldıkça halkın kendi temel sosyal oluşumlarına yani din, aile ve aşiret gibi kurumlara yöneldiğini vurguladı.

Arap Sosyal Bilimler Konseyi Eski Başkanı Abdulhalık Abdullah ise dini diskurları kullanarak özgürlük, eşitlik, demokrasi ve kadının güçlendirilmesini savunanların artık inandırıcılığını yitirdiğini belirtti.

Fakat ankete Irak ve Kuveyt'ten katılanların yüzde 74'ü, Lübnan'dan katılanların yüzde 73'ü, Libya'dan katılanların yüzde 75'i, Sudan'dan katılanların yüzde 79'u, Suriye ve Yemen'den katılanların ise yüzde 71'i hala dinin siyasi tercihleri belirlemede önemli bir unsur olduğunu düşünüyor.

Iraklıların yüzde 67'si, Lübnanlıların yüzde 57'si din ve siyasetin birbirinden ayrılması durumunda Arap dünyasında daha az savaş olacağına inanıyor.

Katılımcıların yüzde 61'i ekonomik konuların öncelik haline getirilmesi halinde Arap dünyasının daha iyi olacağına inanıyor.

Katılımcıların yüzde 60'ı İslam'da aşırılığa yer olmadığını belirtirken ankete göre dindarlığın da arttığı gözlendi. Katılımcıların yüzde 72'si ülkelerin çok ya da biraz dindar olduğunu düşünürken yüzde 66'sı kendisini aktif bir dindar olarak tanımlıyor.


siyaset, din, arap
ÖNCEKİ Tüm dünyanın konuştuğu dahi çocuk Laurent Simons, ailesinin kararı ile üniversiteyi bıraktı SONRAKİ İlber Ortaylı'dan Celal Şengör'ün Müslüman Türklerle ilgili dediği sözlere cevap