AB'den Demirtaş için kritik açıklama
22 Kasım 2018 11:30
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Ankara'da yaptıkları açıklamada, AİHM'in Selahattin Demirtaş kararına da değindiler.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Ankara'da görüşmeler yaptı. AB heyeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Mogherini, AİHM tarafından serbest bırakılması kararı alınan Selahattin Demirtaş konusuna da değinerek, “Demirtaş'ın serbest bırakılmasını umuyoruz.” dedi. Mogherini, Kaşıkçı soruşturmasının da şeffaf olmasını beklediklerini söyledi.
DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU’NUN AÇIKLAMALARI:
“Türkiye AB ilişkilerinin stratejik önemini bir kere daha vurguladık. Türkiye AB'ye aday ülkedir. Karşımıza siyasi engeller çıkarılmamalı. Türkiye'yi dışlayan aday bir ülke olduğunu inkar eden açıklamaların hiçbir önemi yoktur. Komisyon sözcüsünün yaptığı açıklama önemlidir. AB'nin özellikle kilitlediği kapıları kendi için açması gerektiğini öneriyoruz. Diğer taraftan 18 Mart mutabakatının tam anlamıyla her iki tarafın uygulaması iki tarafın yararınadır. İyi bir iş birliğimiz var ama AB'nin 18 Mart Mutabakatı'nın bazı koşullarını uygulaması gerekiyor. bu mutabakatın içinde 5 fasılın açılması var fakat bazı ülkeler sebebiyle bu fasıllar açılmamıştır.
“Terörle mücadele özellikle hem bizim hem de AB için önemlidir. Ülkemiz ve AB ülkeleri terör saldırılarına maruz kalmıştır. Her alanda AB ile yakın iş birliği içinde olmamız iki tarafın yararınadır. AB'den somut destek beklemek en doğal hakkımızdır. En son PKK ile ilgili alınan karar önemlidir. AB ile terörle mücadelemizde daha çok destek bekliyoruz.
FEDERİCA MOGHERİNİ’NİN AÇIKLAMALARI
“Bugünkü toplantıyı çok verimli bir toplantı olarak değerlendirmek istiyorum. Düşüncelerimizi, vizyonumuzu ve gelecek hedeflerimizi görüşme imkanımız oldu. Son derece pozitif, yapıcı, açık ve dürüst bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib konusundaki memorandum konusunda önemli çalışmalar yapmıştır. Bunun uygulanması oldukça önemlidir. Türkiye'nin bu konudaki öneminin altını çizmek istiyoruz.
“AB Türkiye'ye göç krizinde destek vermeye devam edecektir. Bizim ortaklığımız ve iş birliğimiz oldukça önemli. Suriye, Irak, İran, Orta Doğu barış süreci ve körfez bölgesi açısından da önemlidir. Türk hükümeti ile bir bilgi grubumuz var. AB Türkiye'yi güçlü görmek istiyor. Birlikte çalıştığımız konumda Türkiye'nin refah içinde demokratik bir ülke olmasını istiyoruz.
“Ortak çalışmalarımızda yoğun bir gündem var. Yüksek düzeyde toplantılar takvimi var. Bütün bölgesel dış politika konusunda beraber çalışmak istiyoruz. Demirtaş'ın serbest bırakılmasını umuyoruz.
HANH’IN AÇIKLAMALARI:
“Akademisyenlerin, insan hakları savunucularının geçen hafta karşılaştıkları duruma karşı demokratik çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz.
“Anlaşmamız her iki tarafından AB'nin çıkarı için önemli. Göçmenlerin yerleşmesi her iki taraf içinde başarılı diyebiliriz.
“Eğitim konusunda da faydalı işbirlikleri yapıyoruz. İşe yaraması konusunda belli kriterler var. Stratejik alanlarda ilgili konular önümüzdeki aylarda belli olacak.
SORULAR
Kaşıkçı soruşturması?
Mogherini:
Avrupa'nın tamemen adil, şeffaf bir soruşturma olmasını bekliyoruz. Kendi ilkelerimiz doğrultusunda bir soruşturma yapılması gerekiyor.
Çavuşoğlu:
Adil bir soruşturma yaptık. Bu bir cinayettir. Şeffaf bir şekilde yürütmemiz gerekiyor bu soruşturmayı. Cinayet Türkiye'de işlendiği için buradaki kurallar geçerlidir. Suudi Arabistan'la işbirliği bekliyoruz. İş birliğinden beklentileri dellilleri bizden almaksa bu doğru değil. Birbirimizi bilgilendirmeli ve delilleri paylaşmalıyız. Biz gerekenleri paylaştık ama karşı taraftan aynı hamleyi görmüyoruz. Dünyanın gösterdiği hassasiyetin göstergesidir. Biz bundan sonrada her türlü işbirliğine varız.
AB ile Müzakereler?
Hahn:
Avrupa Birliği'nin konumu çok belli. Konsey konusunda kararlar var. Türkiye'nin bu konuları ele alması söz konusu. Başka konularda söz konusu ele alınması gereken. İlişkilerin tekrar güçlendirilmesi gereken konular var. Durum tabi kii bir değişiklik gösterecektir. Değer temelli bir yaklaşım var. Gerçekçi hedeflerimiz var.
demirtaş, mevlüt çavuşoğlu, ab, mogherini, kaşıkçı, hanh