AKP'ye dolar desteği verebileceği yönündeki haberi ekonomistler ‘erken seçim' işareti olarak değerlendirdi. İktidar medyasında yer alan ‘en düşük emekli maaşı 36 bin lira olacak' iddiası da bu gelişme kapsamında değerlendiriliyor.

Seçim öncesi Türkiye'ye swap yoluyla destek verebileceğine ilişkin bir analist raporunu haberleştirmesi erken seçim ve ara zam beklentilerinin oluşmasına neden oldu. İlk bilgilerde İktidar 18.9 trilyon liralık bütçeden emekli ve asgari ücretliye refah payı verecek kaynak bulamadığı için dar gelirlinin son umudu adeta ABD Başkanı Donald Trump oldu. ABD merkezli finans ajansı Bloomberg'in Trump hükümetinin vurgusu öne çıktı.

Hem emekliler hem de asgari ücretliler. Buna paralel olarak raporunda Trump yönetiminin geçen yıl Arjantin Merkez Bankası ile 20 milyar dolarlık swap anlaşması yaptığını hatırlattıktan sonra AKP iktidarına verilecek desteğin lira üzerindeki baskıları hafifletebileceğini ve enflasyon beklentilerini kontrol altında alabileceğini savundu.

Bu haberin ardından ekonomistler erken seçim beklentilerinin arttığını söylerken. Ayrıca "Emekli maaşı en az 50 bin lira olmalı" gibi yorumlar yaptı.

Ekim 2025'te Arjantin'deki parlamento seçimlerinden önce ABD yanlısı politikalar uygulayan Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei'ye destek olmak için 20 milyar dolarlık swap anlaşması imzalanmıştı. Arjantin 20 milyar dolarlık ‘sıra dışı' anlaşmanın 2.5 milyar dolarlık kısmını kullandı.

Milei hükümeti 2.5 milyar doları para birimi pesodaki değer kaybını frenlemek ve IMF'ye olan borçlarının bir kısmını kapatmak için kullandı. Buna paralel olarak ABD'ye olan borcunu bu yılın ocak ayında ödediği kamuoyuna paylaşıldı.