Çin Merkez Bankası (PBOC) Orta Doğu'daki çatışmaların tetiklediği yüksek petrol ve emtia fiyatlarından kaynaklanacak ithal enflasyon riskine karşı uyarıda bulundu. Ayrıca temel fiyat gö stergelerinin son dö nemde ılımlı bir toparlanma gö sterdiğini ve tü ketici fiyatlarının ilk ç eyrekte bir ö nceki yıla gö re yü zde 0,9 arttığını dile getirdi.

2022 sonlarından bu yana imalat sektö rü ndeki arz fazlası ve durgun iç talep nedeniyle yoğun fiyat savaşlarına yol aç an bir deflasyon sarmalına hapsolmuştu. İlk bilgilerde ekonominin bu dö nemde beklentilerin ü zerinde yü zde 5 oranında bü yü mesine rağmen vurgusu öne çıktı.

Ancak bugü n aç ıklanan verilere gö re İran savaşı maliyetleri artırdığı iç in. Buna paralel olarak tü ketici enflasyonu da yü zde 1,2 ye yü kseldi.

PBOC ılımlı gevşek para politikasını sü rdü rme. Ayrıca finansal riskleri kontrol altına alma ç abalarına devam edilmesini taahhü t etti.

Uluslararası Enerji Ajansı savaşın tarihteki en bü yü k arz şokuna neden olduğunu sö ylü yor. İlk bilgilerde ABD Başkanı Donald Trump ın İran ın barış teklifine verdiği yanıtı reddetmesinin ardından Brent petrol vadeli işlemleri Pazartesi gü nü yü zde 4,6 ya varan artışla varil başına 106 dolara yaklaştı. Hü rmü z Boğazı ndaki trafik sıkışıklığı vurgusu öne çıktı.

Temel fiyat göstergelerinin son dönemde ılımlı bir toparlanma gösterdiğini ve tüketici fiyatlarının ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 0,9 arttığını dile getirdi. Sitemizdeki veriler Foreks tarafından sağlanmaktadır.