TCMB'nin bireysel ve ticari kredilerde büyüme sınırlarını düşürmesine ekonomistlerden dikkat çeken yorumlar geldi. Ayrıca Türkiye'nin dünyada hane halkı borçluluğunun en düşük olduğu ekonomilerden biri olduğuna işaret ederek aktarımında "Hâlen kredilerin sınırlanmasına ihtiyaç duyuluyorsa büyük resimde bir yanlışlık var demektir" sözleri öne çıktı.

Ticari krediler ve kredili mevduat hesaplarında büyüme sınırlarını aşağı çekti. İlk bilgilerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kredi büyümesine yönelik ilave sıkılaştırma adımları ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı.

Merkez'den sıkılaşma hamlesi: Bireysel ve ticari kredilerde sınırlar daraltıldı. Buna paralel olarak krediye erişimin daha da zorlaşacağı ve bunun şirketler ile hane halkı üzerinde baskı yaratacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca "Dünyanın en düşük hane halkı borçluluğuna sahip bir ekonomide halen kredilerin sınırlanmasına ihtiyaç duyuluyorsa büyük resimde bir yanlışlık var demektir" ifadelerini kullandı.

Birçok gelişmekte olan ekonominin oldukça altında yer aldığı görüldü. Ekonomist İris Cibre de Merkez Bankası'nın kararının krediye erişimi daha da zorlaştıracağı değerlendirmesinde bulundu. İlk bilgilerde Kara'nın paylaştığı grafikte Türkiye'nin hane halkı borçluluğunda gelişmiş ülkelerin vurgusu öne çıktı.

"Merkez Bankası kredilerde büyüme sınırlarını düşürdü. Sıkılaşmaya devam. Krediye ulaşım daha zorlaşacak" dedi. Yıllık kredi büyümesinin bireysel kredilerde yüzde 46. Buna paralel olarak Merkez Bankası'nın ise bu hızı yavaşlatma kararı aldığını dile getirdi.