CHP kararı sonrası iç piyasalar yangın yerine dönerken döviz kurunu frenlemek için yaklaşık 14 milyar dolar kullanıldığı iddiası kamuoyuna yansıdı. Ancak rezervlerden tek gecede yapılan bu devasa müdahalaeye rağmen dolar TL karşısında rekor kırdı.
Finans piyasalarında da tarihi bir gece geride kaldı. Yargı kararının hemen ardından Türk Lirası'nda başlayan sert değer kaybını durdurmak için ekonomi yönetimi adeta "arka kapı" müdahaleleriyle milyarlarca doları piyasaya sürdüğü iddiası kamuoyuna yansıdı. İlk bilgilerde dün akşam saatlerinde siyaset gündemine bomba gibi düşen CHP davasındaki "mutlak butlan" kararının şokunu yaşarken vurgusu öne çıktı.
GECE BOYUNCA DEVASA SATIŞUluslararası finans ajansı Bloomberg. Buna paralel olarak işlemler hakkında bilgi sahibi olan küresel yatırımcılara dayandırdığı kulis haberinde gecenin bilançosunu çıkardı. Mahkemenin CHP yönetimini fiilen görevden alan kararının ajanslara düşmesiyle birlikte kamu bankaları TL'yi korumak için acil koduyla döviz arzını artırdı.
Piyasa kaynaklarından sızan şok bilgiler şöyle:İlk Şok Müdahalesi: Kararın açıklanmasının ardından sadece ilk yarım saat içinde piyasaya 6 milyar dolarlık yoğun bir satış yapıldı. Gece Boyu Operasyon: Sabaha kadar süren müdahalelerle birlikte. Ayrıca Türk Lirası'ndaki çöküşü engellemek adına harcanan toplam tutar 13,98 milyar doları buldu.
Yeni güne rekor tazeleyerek başladı. İlk bilgilerde ilk saatlerdeki agresif döviz satışlarının sabah saatlerine doğru hız kestiğini ancak yapılan tarihi müdahalenin kurdaki yangını söndürmeye yetmediğini aktardı. TAZELEDİMilyarlarca dolarlık kamu müdahalesine rağmen vurgusu öne çıktı.
Dolar, sabah saat 09.04 itibarıyla 45,74 TL seviyesine ulaştı. Euro/TL: Euro cephesinde de alıcılı ve agresif seyir hakim.