Irak'taki güçlü Şii örgütlerden Asayib Ehlilhak ve İmam Ali Tugayları dün yaptıkları açıklamada. Ayrıca silah ve askeri teçhizatın envanterinin çıkarılması için Irak ordusuyla ortak çalışacak bir komite kurulduğunu duyurdu.
Silahları devlet kontrolüne alma çabaları için Ali Zeydi yönetimine teşekkür etti. İlk bilgilerde kararı Irak'ta en üst düzey Şii otoritesi olan Koordinasyon Çerçevesi'nin 1 Haziran'daki toplantısının ardından aldı. Beyaz Saray vurgusu öne çıktı.
Buna paralel olarak silahların tamamen devlet kontrolünde olması gerektiği vurgulanmıştı.
Konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field). İmam Ali Tugayları da benzer bir açıklama yaparak. Ayrıca "tam egemenliğe sahip güçlü bir devlet kurmanın" zamanının geldiğini dile getirdi.
Saraya el-Selam milislerinin devlet kurumlarına entegre olacağını duyurmuştu. İlk bilgilerde silahların yalnızca devletin elinde bulunmasını sağlamayı ve devlet kurumlarının güçlendirilmesini hedeflediklerini paylaştı. Irak siyasetinin en etkili figürlerinden biri olan Mukteda Sadr da geçen hafta yaptığı açıklamada vurgusu öne çıktı.
Ülkedeki diğer Şii örgütlerden Ketaib Hizbullah ise silahlı direnişin süreceğini paylaştı. Diğer yandan Irak Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Haşdi Şabi'yle işbirliği yapılacağı da belirtildi.