Kartal Belediyesi tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen Felsefe Buluşmaları etkinlik dizisinde. Ayrıca Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. H. Haluk Erdem konuşmacı olarak katıldı.

Günümüz eğitiminde insanın unutulduğunu ve kültür bağının neredeyse koptuğunu dile getirdi. İlk bilgilerde Maltepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sevgi Şahintürk'ün kolaylaştırıcılığında gerçekleştirilen ve filozof Betül Çotuksöken vurgusu öne çıktı.

Eğitimin insanın insanlaşmasını sağlamadaki etkin rolünün anlaşılamadığını dile getirdi. Buna paralel olarak insan bütünlüğüyle eğitilmesinin örneklerini oluşturan Eski Yunan dönemindeki Paideia ve sonrasında hümanizmle biçimlenen Bildung anlayışlarının önemini aktardı.

Bu iki eğitim anlayışının insanın özgürce olanaklarını gerçekleştirebilme yolları olduğunu dile getirdi. Türk eğitim tarihinin önemli uygulaması olan Köy Enstitüleri her iki eğitim yaklaşımını tamamlamaktadır.

Eğitim sanılanın/sözde eğitim eğitimde ki kronik sorunlara yol açmaktadır. İlk bilgilerde Prof. Dr. H. Haluk Erdem konuşmasını bir soru (eğitim sanılanın/sözde eğitimin kendisi de eğitim sorunlarının kaynağı olabilir mi?) vurgusu öne çıktı.

Bugün eğitimde uygulanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde ileri sürülen eğitimin amaçlarının. Buna paralel olarak dezavantajlı konumdaki öğrencilerin durumuna ilişkin bilgiler verdi.