Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve Rusya-Çin arasında beklenen yeni enerji anlaşmalarının etkisiyle güç kazandı. Dolar/ruble paritesi Şubat 2023'ten bu yana ilk kez 71 seviyesinin altına inerken. Ayrıca gözler Vladimir Putin'in Çin ziyaretine çevrildi.

İlk bilgilerde dolar karşısında değer kazancını sürdürerek dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Ruble bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 2,19 değer kazanırken vurgusu öne çıktı.

Moskova Borsası (MOEX), gün içinde yüzde 0,27 değer kaybederek 2.660 puana düştü. Dolar bazlı RTS endeksi de aynı oranda gerileyerek 1.158 puan seviyesine indi.

Batı Asya'daki savaş nedeniyle petrol fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesinin. Ayrıca ABD'nin Rus petrolüne yönelik yaptırım muafiyetini uzatmasının ve Rusya ile Çin arasında yeni iş anlaşmalarına yönelik beklentilerin ruble üzerinde pozitif etki yarattığını dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün başlayacak Çin ziyareti kapsamında iki ülke arasında özellikle enerji alanında yeni olası anlaşmaların ele alınması bekleniyor.

Çin yuanı karşısında ise yüzde 11 değer kazandı. Son yükselişle birlikte Rus para birimi son dönemin en güçlü performanslarından birini sergiledi. İlk bilgilerde 1 Nisan'dan bu yana dolar karşısında yüzde 12 vurgusu öne çıktı.