Kiliseye gelen Yunan Metropolit Amfilohios'in, ayinin Yunanca yapılacağını bildirmesi üzerine Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı karşı çıkıp, ayini iptal etti. Edirne'de, Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi'nde isim günü nedeniyle yapılması planlanan ayin, Bulgarca değil de Yunanca olacağı öğrenilince, iptal edildi.
Vakıf Başkanı Dimitri Yotef aktarımında "Bulgarca ayin yapılıncaya kadar kilisemizi ayinlere kapatıyoruz" sözleri öne çıktı Ayin nedeniyle Bulgar Ortodoks Hristiyanlar kilisede toplandı.
Ayinin Bulgarca yapılması planlanırken, İstanbul'dan Yunan Metropolit Amfilohios, , iki papaz göndererek ayinin Yunanca yapılacağını paylaştı. Yunanca ayinin yapılmasına Bulgaristan heyeti karşı çıkınca tartışma yaşandı.
Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetimi tarafından ayin iptal edildi, sadece dua okundu. İstanbul Kilisesi'nden Rahip Karalampi Nichev tarafından yönetilen duaya Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Radoslava Kafedzhiyska, Bulgar Ekzarhlığı Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Dimitri Yotef ve Bulgaristan ve İstanbul'dan gelenler katıldı.
"Önümüzdeki günlerde bazı üst düzey yetkililerle görüşmeler yapacağız. Kendi içimizde toplantılar gerçekleştireceğiz ve ona göre bir yol haritası belirleyeceğiz. Açık konuşmak gerekirse bu kararın aslında yıllar önce alınması gerekiyordu ama bugüne kadar alınmadı. Rahmetli Peder Aleksandır Çıkırık'ın vefatından sonra biz çok büyük üzüntü yaşadık. Kendisi bizim için çok değerliydi. Onun vefatının ardından son 3 yıldır metropolit tarafından ciddi baskılar altında kaldık. Bu nedenle bugün yönetim kuruluyla görüştük ve bu kararı alma noktasına geldik" ifadelerini kullandı. İlk bilgilerde Kilisenin papazı Aleksandır Çıkırık'ın 3 yıl önce öldüğünü ve bu ölümün ardından baskıların arttığını söyleyen Yotef vurgusu öne çıktı.