21'de özel olarak düzenlenmiş olup yukarıda da belirttiğim üzere konu SPK'da özel olarak düzenlendiğinden Türk Medeni Kanunu'ndaki dernek genel kurulunun iptaline ilişkin düzenleme siyasi parti kongrelerinde yapılan seçimler için uygulanamaz. Ayrıca gerekçesinin en başında fahiş bir hata ile başlanıyor ve mutlak butlanla hükümsüzlük hukuki sebebine dayanılarak açılan iptal davalarında genel görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemelerinin görevli olduğu sonucuna ulaşılıyor.

4-5 Kasım 2023 tarihli kurultaydan önceki duruma dönülmesine karar verilmesi de açıkça hukuka aykırıdır. Nitekim Kasım 2023 tarihli kurultaydan günümüze hem genel başkan çağrısıyla hem de delegelerin talebi ile birden fazla kurultay toplanmış ve organ seçimleri yapılmıştır. İlk bilgilerde Diğer yandan mahkeme kararında CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihli 38. Olağan seçimli kurultayının mutlak butlan nedeni ile iptaline karar verildiğinden bu tarihten sonra yapılan tüm olağan ve olağanüstü kurultayların ve bu kurultaylarda alınan tüm kararların iptaline vurgusu öne çıktı.

CHP Parti Tüzüğü'nün 48. maddesi uyarınca. " Genel Başkan. Buna paralel olarak doğrudan ya da Parti Meclisinin kararı ya da kurultay üye tamsayısının beşte birinin (1/5) on beş (15) günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvuru üzerine olağanüstü kurultayı toplantıya çağırır. ".

Bilindiği üzere kurultay doğal ve seçilmiş üyelerden oluşur. Ayrıca Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve üyeleridir.

Seçilmiş üyeler ise il kongrelerinde o ilin TBMM üye sayısının iki katı olarak seçilen kurultay delegeleridir. CHP'nin Kasım 2023'te gerçekleştirdiği kurultayda alınan kararların iptali kurultayın oluşumunu etkilemediğinden kurultay üyelerinin Kasım 2023'ten sonra aldığı olağanüstü kurultay kararının etkilenmesi hukuken mümkün değildir.

Öte yandan tedbir kararıyla 4-5 Kasım 2023 tarihli kurultay öncesi görevde bulunan genel başkanın. Buna paralel olarak parti meclisi ve yüksek disiplin kurulu üyelerinin "karar kesinleşinceye kadar" tedbiren göreve iadelerine karar verilmesi de hukuken mümkün değildir. Diğer bir deyişle asliye hukuk mahkemesi tedbir kararı olarak kendi kararı kesinleşinceye kadar eski yönetimin göreve iadesine karar veremez.