• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Yeni KHK'larda hayatımızı etkileyecek flaş detaylar

Yeni KHK'larda hayatımızı etkileyecek flaş detaylar

22 Kasım 2016 08:34

Yeni yayımlanan KHK'lar sadece kamudan ihraçlarla ilgili değil. Birçok yasadaki değişiklik günlük hayatımızı da derinden etkileyecek.


Yeni KHK’larda sadece ihraçlar ve kapatılan dernekler ve kuruluşlar yer almadı.  OHAL kapsamında yayımlanan 677 ve 678 No’lu Kanun Hükmünde Kararnamelerde; ‘günü birlik kiralanan evlerden’ ‘cezaevindeki tutukluların sınavlarına’ ‘korucu düzenlemesinden’ ‘kayyum atanan şirketlerin işleyişine’ ‘askeri alanların denetiminden’ ‘otellerdeki müşteri haklarına’ kadar bir çok detay yer aldı. İşte o detaylardan bazıları…

SINAVLARA GİRİŞ YOK!
677 sayılı KHK’ya göre; terör örgütü üyeliği veya bu örgütlerin faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar sebebiyle tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumunda bulunanlar, olağanüstü halin devamı ve kurumda barındırıldıkları süre zarfında, ülke genelinde uygulanan merkezî sınavlar ile örgün veya yaygın her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından ceza infaz kurumu içinde veya dışında yapılan ya da yaptırılan sınavlara giremeyecekler.

ASKERİ OKULLARDA MASTER YAPAN SİVİLLER
Yine 677 sayılı KHK’ya göre; Harp Okulları ile kapatılan Harp Akademilerindeki enstitülerde lisansüstü öğrenim görmekte olan sivil öğrenciler, Yükseköğretim Kurulunca üniversitelerin durumlarına uygun enstitülerine  yerleştirilecekler. Bu maddenin uygulanması ile ilgili olarak usul ve esasları belirlemeye, uygulamayı yönlendirmeye, her türlü tedbiri almaya ve ortaya çıkan tereddütleri gidermeye ise Yükseköğretim Kurulu görevli ve yetkili kılındı.

KAPATILAN ŞİRKETLERDE ÇALIŞANLARA TAZMİNAT HAKKI YOK!
20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler çerçevesinde, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı nedeniyle kapatılan kurum ve kuruluşlar tarafından, kapatma dolayısıyla hiçbir surette tazminat talebinde bulunulamaz.

GÜNÜ BİRLİK KİRALANAN EVLER
678 sayılı KHK’ya göre ise  günü birlik olarak kiraya verilen evler ile ilgili yeni düzenlemeye gidildi. 26/6/1973 tarihli ve 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanununun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına “bekar odaları,” ibaresinden sonra gelmek üzere “günübirlik kiralanan evler,” ibaresi eklendi. Yani günübirlik kiralık evler için mevzuat genişletildi.

OTEL KAYITLARI ANLIK OLARAK EMNİYET GÜÇLERİ İLE PAYLAŞILACAK
1774 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin ikinci fıkrası da değiştirilti. Otel ve motelleri yakından ilgilendiren değişiklikte “Bu Kanunun 2 nci maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisleri tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutmak, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirmek zorundadırlar.” ifadesi yer aldı.

Ve buna uymayan otel işletmecilerine de ilk olarak para cezası uygulanacak devamında ise ruhsatları iptal edilecek.

ASKERİ ALANLARIN DENETİMİ ÜÇ BAKANLIĞA GEÇTİ!
“Türk Silahlı Kuvvetlerine, Sahil Güvenlik Komutanlığına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Emniyet Genel Müdürlüğüne ait harekat, eğitim ve savunma amaçlı yapılar için bu Kanun hükümlerinden hangisinin ne şekilde uygulanacağı Millî Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken belirlenir.” ibaresiyle de askeri alanlar için ‘tasarruf’ bu üç bakanlığa geçti.

KAYUM ATANAN BELEDİYEYE BELEDİYE TRANSFERİ
3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 75 inci maddesinde yapılan değişiklikle ise kayyum atanan belediyelerde, başkan vekiline ‘bir başka belediyeden iş yaptırabilme’ olanağı getirildi. Eklenen maddede “Afet, kitlesel göç ve teröre maruz kalan yerleşim birimlerinin belediyeleri ile bu Kanunun 45 inci maddesinin ikinci fıkrası gereğince belediye başkanı veya başkan vekili görevlendirilen belediyelerde, vali veya belediye başkanı, aksayan belediye hizmetinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesini talep edebilir. Yardım istenilen belediye, meclis kararına gerek olmaksızın İçişleri Bakanının izniyle bu talebi yerine getirebilir.” ifadesi yer aldı.

KORUCULARIN ÇOCUKLARINA KORUCU OLMA HAKKI
Yeni KHK’nın ‘güvenlik bölümü’ kısmında ise Güneydoğu’da görev yapan güvenlik korucularının çocuklarına da ‘korucu’ olma hakkı getirildi.


meclis, belediye, güvenlik, kayyum, korucu, khk, günübirlik
ÖNCEKİ 7 gazete kapatıldı SONRAKİ Hükümet önergeyi komisyona geri çekti