Sıra Boşanmayı zorlaştıracak düzenlemeye geldi
20 Ekim 2017 11:27
AKP, gece yarısı Meclis’ten geçirilen müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisi veren düzenlemeyle yetinmiyor. Adalet Bakanı Gül, boşanmaların da artık mahkeme ile değil “aile arabuluculuğu”yla yapılması için çalıştıklarını açıkladı
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, müftülere resmi nikâh hakkı veren yasayı, “Bu sosyal, Türkiye’nin geleneklerinde olan bir hadisenin hukuki hale getirilmesidir. Kanunların ruhu sosyal hayatın ruhuyla uyum sağlamalıdır” ifadesiyle savundu. Gül, boşanmaların da artık mahkemeye gitmeden “aile arabuluculuğu” kurumuna giderek uzlaştırmacı veya hakem yoluyla yapılması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Müftülere nikâh yetkisi veren düzenlemede laikliğe aykırı bir durum olmadığını savunan Gül, “CHP üyelerinin en az yüzde 90’ı gidip bu nikâhı ilk yapacaklardır. Tabanlarına sorsalar böyle bir düzenlemenin çok doğru olduğunu söyleyeceklerdir” iddiasında bulundu. Gül, hem imamın hem de resmi görevlinin nikâh kıymasının Türkiye gerçeği olduğunu iddia ederek, kanunların sosyal hayata uyması gerektiğine işaret etti. Üniversiteden mezun olmuş bir müftünün kıyacağı nikâhtan memnun olunması gerektiğini savunan Gül, “Bence çok yerinde bir düzenlemedir” dedi.
İş Mahkemeleri Yasası’nın TBMM’de kabul edilerek yasalaştığını anımsatan Gül, 200 binin üzerindeki dosyanın dava açılmadan arabulucuya gitmesine yönelik düzenleme yapıldığını dile getirdi. Gül, “Vatandaşın vatandaşla, vatandaşın kamuyla, kamunun kamuyla olan uyuşmazlıklarının da mahkeme dışı yollarla çözülmesi için bir yargı paketi üzerinde çalışıyoruz. Adliyelerde herkesin önünde, özellikle aile mahremiyetini de ortadan kaldıracak şekilde mahkemelere gitmek yerine, boşanma konusunda bir dava açmadan aile arabuluculuk kurumuna giderek bu konuda mümkünse uzlaşmayı ya da sürdürülemez bir haldeyse, boşanacaklarsa da mahkemeye gitmeden kendilerinin bir uzman marifetiyle, arabulucu ya da hakem marifetiyle mahkeme psikolojisini görmeden bir aile arabuluculuğu üzerinde de çalışıyoruz.” Dava açılmadan aile kurumunun ayakta durabilmesi için arabulucuya, hakeme gitme ve düşünme için süre verebilmeye yönelik çalışmalar yapıldığını belirten Gül, arabulucuyu yaygınlaştırmaya ilişkin çalışmaların da sürdüğünü aktardı.
‘Önce nikâh sonra Fatiha’
TBMM Genel Kurulu’nda, tartışmalı tasarının görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Nihat Yeşil, dinci bir rejimin getirilmeye çalışıldığını belirterek, “Bu ülkenin dörtte biri Alevi. Hangi Alevi, müftüye gidip nikah kıydıracak? Burada Alevi dedelerine de yetki vermeniz gerekmez mi? Her inancın ortak değeri olan nikahı da ayrıştırıyorsunuz. Toplumu daha tasarı konuşulurken böldünüz. Din eksenli bir toplum dizayn etmek adına hoşgörüsüz, kindar bir nesil yetiştiriyorsunuz” dedi. MHP’li Mehmet Erdoğan, tasarının bazı eksikleri olduğunu ve farklı sıkıntılar doğuracağını vurgulayarak, riskleri ortadan kaldıracak önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Nüfus hizmetlerinin İçişleri Bakanlığı yetkisinde kalması, başka kurumlarla paylaşılmaması önemlidir. Fırsat varken bu durumun düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyim” görüşünü dile getirdi. AKP’li Müfit Aydın, muhalefetin eleştirilerine “Medeni Kanun’un içinde imamlarımız, müftülerimiz nikâhı kıydıktan sonra ‘el Fatiha’ deyip bir kez daha dua okuyacak. Bu kadar sıkıntı yaşamaya gerek yok” dedi.
‘Genel Ahlak’ çıkarıldı
Tasarının Türk vatandaşı ile evlenenlerin Türk vatandaşlığına kabul edilebilmesi için öngörülen “Genel Ahlak” kriteri tartışma konusu oldu. Söz konusu madde, iktidar ve muhalefet partililerin ortak önergesiyle tasarı metninden çıkarıldı. Tasarı genel kurulda kabul edildi.
CHP MÜFTÜYE NİKÂHI AYM’YE GÖTÜRECEK
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, müftülüklere nikâh kıyma yetkisi verilen düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini bildirdi. Özel, Meclis’teki basın toplantısında müftülere nikâh kıyma yetkisi veren tasarının anayasaya aykırı olduğunu, ikili bir hukuk sistemini getireceğini, kadın ve çocuklar için güvenceleri kaldırdığını kaydetti.
Özel, “Elbetteki bu kadar açık anayasaya aykırı bir hükmün Anayasa Mahkemesi tarafından oybirliği ile iptal edileceğini düşünüyoruz. Müftülere yetki veren ve süreç içerisinde imamın, hem imam nikâhı hem resmi nikâh kıyacağı ve kadınlar için büyük güvencesizlik yaratacak bu uygulamayı AYM’ye taşıyacağız” dedi.
Muhtarlar da kıysın
CHP, grup başkanvekilleri Levent Gök, Engin Altay ve Özgür Özel imzalı 3 maddelik kanun teklifiyle muhtarlara nikah kıyma yetkisi verilmesini istedi. Teklifte, köy muhtarlarının evlendirme yetkisine sahipken, belediye bulunan yerlerde görev yapan mahalle muhtarlarının bu yetkisinin olmamasının eksiklik yarattığı belirtilerek “Mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisinin verilmesi bu eksikliği ortadan kaldıracaktır. Belediyelerin bu konudaki iş yükünü de hafifletecektir. Böylede vatandaşların nikâh hizmetlerine erişimi kolaylaşacaktır” denildi.
CHP’li İçişleri Komisyonu üyeleri ve kadın milletvekilleri de maddenin kabul edilmesini Meclis’te yaptıkları basın toplantısıyla eleştirdi. CHP’li Murat Bakan, muhalefet ettiklerinin dini nikâh olmadığını ve düzenlemenin geri çekilmesi için geç olmadığını belirterek tekriri müzakere ile maddenin tasarıdan çıkarılmasını istedi. MHP’nin komisyonda muhalefet şerhi düşmesine rağmen genel kurulda tavır değiştirdiğini söyleyen CHP’li Candan Yüceer ise “Buna şaşırmadık. Bir gün de parmaklarınız kadınlar lehine kalksın dedik ama ikna edemedik” dedi. CHP’li Şenal Sarıhan da kadınların bu düzenlemeyi topluma anlatmaya devam ederek geri çekilmesini sağlayacağını kaydetti.
chp, mhp, Levent Gök, şenal sarıhan, murat bakan