• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Milli Eğitim yeni müfredatı açıkladı

Milli Eğitim yeni müfredatı açıkladı

18 Temmuz 2017 11:47

Buna göre, yeni müfredat bu sene 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda uygulamaya konulacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm ders ve sınıflarda yeni müfredatla eğitim verilecek.


Merakla beklenen müfredat açıklanıyor. Müfredata ilişkin Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan tanıtım kitapçığına göre, kademeli değil topyekün geçiş yapılacak. 2018-2019 eğitim öğretim yılında tüm sınıflarda ve tüm derslerde yeni müfredat ile eğitim öğretim süreci başlayacak.

DİN KÜLTÜRÜ GELECEK HAFTA ASKIDA

Ocak ayında askıya çıkmayan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretim programı önümüzdeki hafta görüşe sunulacak. Bakan Yılmaz, din dersi müfredatının hazır olduğunu ve gelecek hafta askıya çıkacağını belirterek, "Bir hafta askıda kalacak. Yeni döneme yetiştiririz" dedi.

176 MÜFREDAT YENİLENDİ

Değer, yeterlilik ve beceri çerçevesi içinde İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51 ayrı; sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilendi.

TARTIŞMA YARATTI

13 Ocak’ta askıya çıkan ve 27 gün askıda kalan taslak öğretim programlarının nihai şeklinin nisan ayında kamuoyuyla paylaşılması bekleniyordu. Evrim Teorisi’nin ders kitabından çıkarılması, Atatürk ile ilgili kazanımların daraltılması nedeniyle tartışma yaratan öğretim programlarına askıda kaldığı süre boyunca yaklaşık 175 bin 342  görüş ve öneri gelmişti. 1, 5 ve 9’uncu sınıflar için güncellenen öğretim programları görüşe sunulmuş ve diğer eğitim kademeleri için yeni müfredata kademeli geçiş öngörülüyordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, müfredatı açıklıyor:

“Müfredat öğretin programı olarak da adlandırıyor. En genel tanımıyla öğretmen rehberliğinde öğrencilerin edinilmesi gereken temel bilgi ve becerilerin çerçevesidir. Müfredatları yenileme çalışmaları 2005 yılında başlamış, tamamlanmıştır.

Ülkemizin bugününden yarınını kendilerine büyük umutlar bağlayan gelecek nesillerin müfredatların yenilenmesi gerekliliğini doğurmuştur. Çağın ve toplumun değişen ihtiyaçları doğrultusunda yenilendi. Nitel ve nicel araştırmalar yapıldı. Güçlü ve zayıf yönleri soruldu, müfredatlar nasıl daha işlevsel hale getirebilir, güncelliğini yitirmiş konular var mıdır, memnuniyet ne düzeydedir sorularının yanıtı için çalışma grupları oluşturuldu.

Farklı ülkelerin son yıllarda yenilenen müfredatları incelendi. Yurt içi ve yurt dışında yapılan akademik çalımlar tarandı. MEB in genel müdürlüklerince geliştirilen anketler aracılığıyla öğretmen ve yöneticilerin görüşleri belirlendi. İllerden her bir branş için il zümre raporları istendi. Branşlar bazında müfredatlar yönelik rapor hazırlamaları istendi.”

Müfredatlara Yapılan Başlıca Müdahaleler

Okullar ve okullarda uygulanan müfredatlar, sosyal davranış modelleri sağlayarak öğrencilerin değer sistemlerinin gelişiminde önemli rol oynar. Okuldaki etkinlikler, aleni yahut örtük olarak öğrencilerin değerlere ilişkin bilgi ve kavrayışlarını, toplumun bir üyesi olarak belirli değerleri davranışa dönüştürmeleri için gereken becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Önceki müfredatlardan farklı olarak yenilenen müfredatlarda değerler ve değer eğitimi müfredatların ana odağını oluşturmuştur. Mevcut müfredatları da kapsayan geniş bir literatür taraması yapılmış, disiplin alanlarının her birinde kazanımlarla (eğitim öğretim hedefleriyle) ilişkilendirilerek öğrencilere aktarılması hedeflenen millî, manevi ve evrensel değerler 10 (on) ana başlık altında toplanmış, bu değerlere ilişkin tutum ve davranışlar belirlenmiştir.

- Değer eğitiminin bütün eğitimin nihai gayesi ve ruhu olduğu, ayrı bir müfredat veya konu/öğrenme alanı olarak görülmemesi gerektiği, bu bakımdan okullar ve öğretmenlerin değerleri müfredatların bütünleyici bir parçası (mütemmim cüzü) olarak ele alması ve uygun yaklaşımları kullanarak öğrencilerine kazandırması,

- Değerlerin yalnızca müfredatlarda yer alan lafızlar olmaktan çıkarılması, öğrencilere okul içinde ve dışında değerleri pratiğe dönüştürmeleri için uygun ve etkili fırsatlar sağlanması,

- Değerlerin anlamlı ve kalıcı olması için öğrencilere kazanımların içerik boyutu (konu) ile ilişkilendirilerek ve konu anlatımından ziyade öğrencilerin akıl yürütme, sorgulama, araştırma, yorum yapma, bağlantı kurma ve değerlendirme becerilerini kullanabilecekleri drama, rol oynama vb. çalışmalarla aktarılması,

- Öğrencilerin kendilerini güvende hissedecekleri, destekleyici, toplum bilincini geliştiren, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan bir sınıf ortamı oluşturulması,

- Değerlerin aktarılmasının sadece sınıf veya okul ortamı ile sınırlı kalmaması, okul-aile iş birliğinin sağlanması gerekliliği vurgulandı.


okul, sınıf, öğrenci, toplum, müfredat, milli eğştim, ismat yılmaz
ÖNCEKİ Deniz Seki'nin Bodrum'da düğün provası SONRAKİ Metin Hara'nın teyze paylaşımı güldürdü