• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Kılıçdaroğlu Ak Saray’daki görüşmeyi anlattı

Kılıçdaroğlu Ak Saray’daki görüşmeyi anlattı

13 Mart 2017 10:38

Kemal Kılıçdaroğlu, bir muhtarın sorusu üzerine 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Ak Saray'da gerçekleşen görüşmeyi anlattı.


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan'da yapılacak anayasa referandumuyla ilgili, Ankara’da muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu. “80 milyonun başkanıdır, peki bu kişi aynı zamanda bir partinin başkanı olursa çift başlı olmaz mı? Olur.” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Başka bir sorun daha çıkacak değişiklik kabul edilirse. Bir arkadaşım radyo programıyla ilgili sordu. Diyelim ki, seçim oldu çoğunluk partisi yüzde 49 oy aldı ama başkan adayı yüzde 51'i bulamadı. Çoğunluk partisinin başkanı bugünkü modelde başbakan ama başbakan olamayacak çünkü yüzde 5'i bulamadı. İkinci seçim olacak, başkan seçimi. Bu seçimi kim kazandı, çoğunluk patisinin başkanı değil başka birisi kazandı. O zaman başkan ayrı telden çoğunluk partisini başkanı başka ayrı telden çalacak. Bunu anlatmaya çalıştık, en büyük yarılma burada yaşanacak.. Biz bu tehlikeye dikkat çekmek istedik…”

MUHTARLIK KALKACAK MI?
“Bu modelde başkan arzu ettiğinde TBMM’ye feshediyor. Mevcut anayasada da feshedebilir ama 45 gün içinde hükümet kurulmazsa diyor. Yeni modelde olan doğru mudur? Muhtar kardeşlerim ellerini vicdanlarına koyup sorsunlar. Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı. Yetki veriliyor. Böyle bir yetkiyi bir kişiye vermek doru mudur yanlış mıdır?..”

“Bu Anayasa değişikliğinde partiler neden bir araya gelmedi?” sorusu sorulan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir önceki yasama döneminde 4 siyasi parti bir araya geldi ve 80 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı ama çıkmadı. Sonra yeniden oturalım konuşalım dediler. Ben size perde arkasını anlatayım” dedi ve şöyle devam etti:

“15 Temmuz darbesinden sonra Saray’a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı’na ile Başbakan’a ve Devlet Bahçeli’ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım dedim, tamam dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi dediler. Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım dedik. Sorunu çözelim dedik. Hayır başkanlığı getireceğiz dediler. Biz bunu uygun görmüyoruz dedik. Olay budur…”

Bu Anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor. Örneğin asgari ücret. Başkan isterse asgari ücreti dondurabilir. Kaç yardımcısı olacak bilen var mı? Arzu ettiği kadar. Bakan sayısı da başkanın isteğine bağlı. Kim müsteşar olacak, bu da başkana bağlı; dayısının oğlu, amcasının oğlu. Üniversite mezunu olmasına gerek yok…

Bu değişiklik geçerse, bir kişiyi ikna ederseniz en geç 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirirsiniz. Çünkü başkan; vali, bakan, müsteşar, kaymakam, müftü ve paşaları tayin etme yetkisine sahip. Tek bir kararnameyle hem de. Bu Türkiye’nin aleyhine midir, lehine midir?”

NEDEN 600 MİLLETVEKİLİ?
Bu anaya değişikliği milletin hangi derdini çözecek? 600 milletvekili niye geliyor. 550 neyimize yetmiyor. 187 trilyon lira ek para ödeyeceksinzi yeni seçilecek milletvekilerine. Peki bunlar bakan veya başkan yardımcısı olacak mı? Hayır. Peki siz Meclis’e niye gelecek ve vekillerle görüşeceksiniz. Hiçbir balkan onun telefonuna çıkmayacak ki. Güvenoyu mu istedi, yok. Niye artırıyoruz bu sayıyı, niye bu parayı ödüyoruz. Sonunda, ‘600 milletvekilene de Meclis’e de gerek yok’ diyecekler. ‘Boşu boşuna para ödüyoruz’ diyecekler…


Başbakan, kemal kılıçdaroğlu, meclis, ak saray, muhtarlar, darbe, güvenoyu
ÖNCEKİ Barzani’nin partisinden evet kampanyası SONRAKİ 1 dakika mağduriyeti TBMM’de