Işid Türkiye'deki tarihi eserleri satıyor iddiası
09 Nisan 2016 09:29
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Çurkin, Gaziantep’in, IŞİD militanlarının Suriye’den çıkardığı tarihi eserlerin satış merkezine dönüştüğünü iddia etti.
Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili; iddiaların inceleneceğini, fakat suçlamaların siyasi amaçlı olduğunu düşündüğünü belirtti.BM Güvenlik Konseyi’ne mektup yazan Çurkin, 9’u BM Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 4 bin 500 arkeolojik alanın ve 100 bin kültürel objenin IŞİD’in kontrolünde olduğunu, örgütün tarihi eser kaçakçılığından tahmini olarak yıllık 150 ila 200 milyon dolar kazandığını kaydetti.
Çurkin, mektubunda “Tarihi eserlerin satışı Türkiye üzerinden yapılıyor. Gaziantep, kültür miraslarının yasadışı olarak satıldığı merkez haline geldi” iddiasını ortaya attı.
Kaçakçılıkta rol aldığını iddia ettiği bazı Türk nakliyat şirketlerinin isimlerini veren Çurkin, eserlerin daha sonra internet yoluyla koleksiyonculara satıldığını kaydetti.
TÜRK DIŞİŞLERİ'NDEN İDDİALARA YANIT
Reuters'a konuşan bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Rus medyasında yer alan ve Rus yetkililerin BM'de gündeme getirdikleri iddialar her ne kadar siyasi amaçlı ve propaganda olsa da ciddi bir şekilde inceleniyor" dedi.
"Türkiye, tarihi varlıkların Suriye'den çıkarılması ve pazarlanmasını engellemek için gerekli bütün önlemleri aldı" diyen yetkili, konu hakkındaki bulguların BM'nin kültürel konulara eğilen kurumu UNESCO'ya gönderildiğini ekledi.
suriye, ışid, unesco, gaziantep, bm, vitali curkin, tarihi eser