Esad: Türkiye ve Arabistan harekat düzenlerse karşı koyarız
13 Şubat 2016 09:27
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkenin tamamında kontrolü ele geçirmeyi hedeflediğini, ama bunun bölgesel güçlerin müdahaleleri yüzünden uzun zaman alabileceğini söyledi.
Şam'da Fransız Haber Ajansı AFP'ye özel bir mülakat veren Esad, isyancıların ana destekçisi olarak gördüğü Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Suriye'ye bir askeri harekât düzenlemesini bekleyip beklemediği sorulduğunda, böyle bir riskin bulunduğunu ama gerçekleşmesi halinde 'kesinlikle karşı koyacaklarını' söyledi.
Halep'i Türkiye'ye bağlayan yol ana hedef
Suriye devlet başkanı, ordunun, Türkiye sınırındaki Halep vilayetinde Rusya'nın desteğiyle sürdürdüğü kapsamlı harekâtın hedefi sorulduğunda, ana hedefin Türkiye sınırıyla isyancılar arasındaki bağlantıyı kesmek olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:
"Asıl muharebe Halep ile Türkiye arasındaki yolun kesilmesi konusunda çünkü Türkiye teröristlerin ana ikmal hattı."
Bir ateşkes konusundaki uluslararası çabalar yoğunlaşırken Esad, barış görüşmelerini desteklediğini söyledi ama "Bu terörizmle savaşmaktan geri duracağımız anlamına gelmez" dedi.
Ülkenin herhangi bir parçasından vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını vurgulayan Esad, Türkiye, Ürdün ve Irak ile isyancılar arasındaki ikmal hatlarının kesilmesi halinde sorunların bir yıldan az bir süre içinde çözülebileceğini söyledi.
Esad, "Ama bunu başaramazsak sorunun çözümü daha uzun zaman alacak ve daha ağır bedeller ödenecek" diye konuştu.
'Mültecilerden Avrupa sorumlu'
Esad Suriyelilerin kitlesel göçünden Avrupa'nın doğrudan sorumlu olduğunu ve Avrupa'nın Suriyelilerin evlerine dönebilmesine yardımcı olmak için, "teröristler" diye tanımladığı isyancı grupları korumaya son vermesi gerektiğini söyledi.
Suriye devlet başkanı Fransa'yı da "yıkıcı politikalar" diye tanımladığı isyancılara destek faaliyetlerinden vazgeçmeye çağırdı.
Beşar Esad Birleşmiş Milletler tarafından hükümetine yöneltilen "savaş suçları" suçlamalarını reddederek, bu iddiaların "siyasi amaçlı" olduğunu söyledi.
BM Esad hükümetini ceza ve gözetim evlerindeki insanları "yoketmek" ile suçlamıştı.
Fakat Esad bu konuda hiç bir kanıt sunulmadığını amacın siyasi olduğunu kaydetti.
Barış görüşmeleri konusu
Esad Cenevre'de yapılması planlanan barış görüşmelerinin askıya alınmasından bu yana verdiği ilk mülakatta, hükümetinin krizin başından beri müzakere ve siyasi adımlara inancını koruduğunu söyledi.
Görüşmeler 25 Şubat'a ertelenmiş ve Cuma günü 17 ülke müzakereler için yeni bir plan hazırlama konusunda anlaştıklarını açıklamışlardı.
Yeni plan çatışmaların bir haftadan az bir süre içinde durdurulmasını ve Suriye'nin her köşesinde ihtiyacı olanlara insani yardım ulaştırılabilmesini içeriyor.
Buna karşılık "Müzakere etmemiz, terörizmle mücadele etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Suriye için bu ikisi de olmak zorundadır" dedi.
Suriye hükümet güçleri ve müttefikleri son haftalarda çabalarını kuzeyde Türkiye ile sınırdaki Halep vilayetine yoğunlaştırmış durumda.
Hükümet güçleri ülkenin ikinci büyük kenti Halep'in doğusunda isyancıların denetimindeki bölgeleri hemen tamamen kuşatmaya almış bulunuyor.
haber, haberler, suriye, türkiye, beşar esad, kara harekatı