Diyanet'e Göre Kenan Evren Sosyal Demokrat'mış
11 Ekim 2021 11:44
Türkiye Diyanet Vakfı'nın çıkardığı İslam Ansiklopedisi'nde Kenan Evren, “Sosyal demokrat görüşleriyle bilinirdi” diye anlatıldı.
AKP tarafından 2013 yılında 4250 Sayılı ‘’İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nda” bir değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, alkollü mekanlar ile alkol satışı yapılan yerlerin örgün eğitim kurumları, öğrenci yurtları ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunması gerekiyor.Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) İslam Ansiklopedisi'nde Kenan Evren'e de yer verildi. Evren'in 27 Mayıs dönemindeki rolünden söz edilerek, “İhtilal sırasında Ordu Donatım Okulu kurmay başkanlığı görevindeydi. Sosyal demokrat görüşleriyle bilinen Evren, 27 Mayıs'ı destekledi, fakat rütbe disiplinine uyulmadığından benimsemedi” denildi.
"1979 yılında darbe hazırlıkları emri verdi"
Sözcü'den Ali Ekeber Ertürk'ün haberine göre, Evren'in okullarda din dersini mecburi hale getirdiği ancak türbanla okullara girişe engel olduğu savunuldu. Evren'in, 12 Eylül'den bir yıl önce 1979'da darbe hazırlıklarına başlanılması talimatını verdiği de öne sürüldü. Evren'in Genelkurmay Başkanlığı'na getirildiği sırada ülkede ekonomik durumun kötüye gittiği, toplumsal şiddet, anarşi ve bölücü faaliyetlerin arttığı da vurgulandı, Maraş ve Çorum olaylarının da sarsıcı sonuçları olduğu kaydedildi. Ansiklopedide, Evren'in “Genelkurmay Başkanı” olarak başında olduğu 12 Eylül darbe süreci şöyle anlatıldı:
"Türbanla derse girilmesini reddetti"
“Eylül 1979'da Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ali Haydar Saltık'a darbe hazırlıklarına başlaması talimatı verdi. Darbe yönetimi, fazla özgürlükçü bulduğu 1961 anayasasını ülkedeki olumsuz gelişmelerin ana sebeplerinden biri olarak görüyordu. Bundan dolayı yeni bir anayasanın hazırlanması için kurucu meclisin teşkiline karar verildi. Evren döneminde alınan önemli kararlardan biri din derslerinin okullarda mecburi kılınmasıdır. Evren, üniversitelerde okuyan kız öğrencilerin başörtüsüyle veya türbanla derse girmelerine yönelik yasayı kabul etmedi ve bu kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürerek iptalini sağladı.”