• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

CHP'nin AYM hamlesine AKP'den yeni formülü

CHP'nin AYM hamlesine AKP'den yeni formülü

30 Eylül 2016 10:16

AKP, CHP’nin AYM’ye götürdüğü kanun hükmünde kararnameleri mahkeme kararı çıkıncaya kadar bekletme formülü üzerinde duruyor.


Hükümet, OHAL süresini uzatmaya hazırlanırken; yarın Meclis’in açılmasıyla birlikte OHAL kapsamında bugüne kadar çıkarılan 8 kanun hükmünde kararnamenin (KHK) Meclis’te nasıl görüşüleceği tartışması hız kazanacak. CHP’nin KHK’lerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasına tepki gösteren AKP yönetimi, ilk KHK dışındakileri mahkeme karar verinceye kadar bekletme formülü üzerinde duruyor.

Yeni yasama yılına 1 Ekim’den itibaren başlayacak olan TBMM Genel Kurulu’nun gündeminin ilk sıralarında hükümetin OHAL kapsamında çıkardığı KHK’ler bulunuyor. Bugüne kadar çıkarılan 8 KHK’den 5’i TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Anayasa gereği KHK’lerin Resmi Gazete’de yayımlandığı gün TBMM’ye de sunulması gerekiyor. Meclis’in tatilde olduğu sırada çıkarılan 3 KHK ise, 1 Ekim’de TBMM’ye sunulacak.

Komisyon devre dışı

Meclis İçtüzüğü’nde “OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin en geç 30 gün içinde görüşülerek karara bağlanması, komisyonlarda en geç 20 gün içinde görüşmeleri tamamlanmayan KHK’ler Meclis Başkanlığı’nca doğrudan doğruya genel kurul gündemine alınması” hükmü yer alıyor. AKP, KHK’lerde komisyon sürecini devre dışı bırakarak doğrudan genel kurul gündemine alınması yolunu tercih etti. Bu kapsamda doğrudan genel kurul gündemine alınan ilk KHK’nin, 30 günlük sürenin dolmasına bir iki gün kala tümü üzerindeki görüşmelerine başlandı. İkinci kararname de aynı yöntemle genel kurul gündemine alınırken, Meclis’te bulunan diğer 3 KHK ise komisyonlarda bulunuyor. Meclis tatilde olduğu sırada süreler işlemediği için 17 Ağustos’ta çıkarılan 3 KHK ise 1 Ekim’de TBMM’ye gönderileceği için 30 günlük süre de 1 Ekim’den itibaren başlayacak. AKP yönetimi, Meclis’in açılmasıyla birlikte tümünün üzerinde görüşmelerine başlanan ilk KHK’yi ‘temel yasa’ yöntemiyle Meclis’ten çıkarmayı planlıyor.

CHP’nin de itiraz etmediği ilk KHK ile ilgili genel kurul süreci başlatılmış olmasına karşın CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne götürdüğü kararnamelerle ilgili nasıl bir süreç işletileceği ise henüz netlik kazanmadı. AKP’de “CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne iptali için başvurduğu KHK’leri, mahkeme süreci sonuçlanıncaya kadar bekletelim” formülü üzerinde duruluyor. Nasıl bir tavır izleneceğine Başbakan Binali Yıldırım’ın karar vereceği belirtiliyor.


chp, meclis, mahkeme, anayasa mahkemesi, OHAL, khk, içtüzük
ÖNCEKİ OHAL'in lafı Doları 3 TL’nin üzerine çıkardı SONRAKİ Yozgat'ta sıfır promil tepkisi