• USD  34,28
  • EURO  37,18
  • BORSA  8.828,79
  • ALTIN  3.005,56
SON DAKİKA

Cebimizi ilgilendiren yasalar geliyor

Cebimizi ilgilendiren yasalar geliyor

26 Mayıs 2016 10:05

Hükümetin kurulmasıyla, kritik tasarılar birer birer Meclis gündemine gelecek.


Yeni ekonomi yönetimi öncelikli olarak 4 yasaya odaklandı. Elektrikteki kayıp kaçak, taşeron işçilere sanal kadro, vergi reformu ve kıdem tazminatından oluşan 4 kritik yasa vatandaşa ağır yükler getirecek. İşte yeni ekonomi yönetiminin önündeki öncelikli 4 düzenleme:
Elektrikte kayıp ve kaçağın faturasının düzenli ödeyen dürüst vatandaşlara yüklenmesini öngören yasa Meclis komisyonlarından geçti, halen Genel Kurul gündeminde bekliyor. Mevcut yasadan yararlanan aboneler, faturalardaki kayıp ve kaçak bedeline mahkemelerde itiraz edip bu bedelden kurtulabiliyor. Öyle olunca da çok daha büyük kâr umutlarıyla özelleştirmeleri alan elektrik dağıtım şirketlerinin karı azalıyor. Yeni ekonomi yönetimi, şirketlerden gelen büyük baskı nedeniyle bu yasayı en kısa sürede çıkarıp şirketleri rahatlatmayı hedefliyor. Yasa çıkarsa şirketler büyük yükten kurtulacak, fatura 35 milyon elektrik abonesine yüklenecek.

TAŞERONA SANAL KADRO
Kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisine kamuda kadro verme sözü veren hükümet, bunun bütçeye büyük yük getireceğini görünce ‘devekuşu' modeline geçmiş, 3 yıllık geçici kadro içeren özel statülü sözleşme yöntemini ortaya atmıştı. Yeni ekonomi yönetimi, bu düzenlemeyi kısa süre içerisinde çıkarıp kamu maliyesi için risk oluşturan sorunu çözmeyi planlıyor. Bu yasa çıkarsa sadece taşeron işçiler belirsizliğe sürüklenmekle kalmayacak, kamuya bundan sonra memur alınmayacak, onun yerine 3 yıllık geçici sözleşmeli statü kadroları doldurulacak.
Gelir ve Kurumlar vergisi kanunlarını tek bir yasada birleştirmeyi öngören düzenleme halen Meclis Plan ve Bütçe alt komisyonunda bekliyor. Ekonomi yönetimi, bu yasayı bir an önce çıkarıp daha fazla vergi toplamaya çalışacak. Tasarı reform adı altında şirketler yerine vatandaşa ilave yükler getirecek.
Hükümet kıdem tazminatını işçilerin sorunlarını çözmek için değil, işverenin yükünü hafifletmek ve kamunun kullanabileceği yeni bir fona sahip olmak için değiştirmek istiyor. Bireysel fon hesabı sistemine geçilebilirse işverenler çok daha kolay işçi atabilecek. Hükümet de fon sayesinde her yıl en az 15 milyar lira yeni kaynağın birikeceği büyük bir fona kavuşacak. Bu fondaki paralar Hazine'nin iç borçlanmasını rahatlatacak.

Patron belli olacak
Yeni ekonomi yönetimini belirleyen hükümet, önümüzdeki günlerde açıklayacağı görev dağılımı listesiyle ekonominin büyük patronunu resmen ilan edecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in ekonominin koordinasyonunu sağlama görevini sürdüreceği belirtilirken kabineye yeni giren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'ye bazı görev alanlarını kaptırabileceği ifade ediliyor.
Canikli'nin üye olacağı ekonomiyle ilgili kurulların ağırlığı ve kendisine bağlanacak kurumların niteliğinin ekonominin tek merkezden mi yoksa ikili yapıda mı yönetileceğini ortaya koyacağı belirtiliyor.


meclis, nurettin canikli, Mehmet Şimşek, gelirielektrik, kurumlar vergisi
ÖNCEKİ Sarraf soruşturması futbola da bulaştı SONRAKİ Askere-polise müdahale edilmedi, öldüler