AKP'de dokunulmazlık sancısı
09 Nisan 2016 09:18
Başbakan Davutoğlu TBMM'de fezlekesi bulunan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için harekete geçti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ısrarları üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis’te fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği için harekete geçti, ancak parti içinde çok sayıda parti yöneticisi ve milletvekilinin anayasa değişikliğiyle ilgili çekinceleri bulunuyor. Parti kulislerinde, şu değerlendirmeler yapılıyor:
* Referanduma gidilecek mi?: Partinin anayasa değişikliği önerisini MHP destekleyebilir, ancak her iki partinin milletvekili sayısı 367’ye yetmiyor. Genel kuruldaki oylama sırasında 330 ile 367 arasında kalınırsa referanduma gidilmesi gerekecek.
* Böyle bir ortamda referanduma nasıl gidilecek?: Eğer Cumhurbaşkanı, referanduma götürürse halk destekler, bunun dönüşü zor olur. Referanduma gidilmesi süreci daha da uzatacaktır. Bunun yerine Anayasa-Adalet Karma Komisyonu çalıştırılmalı.
* HDP’liler istifa edebilir: Bölge halkında HDP’den bir kopuş var. Eğer HDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılırsa tekrar geri dönüş olur. Anayasa değişikliği olmaz ve karma komisyonda yalnızca HDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılırsa istifa etme yoluna gidebilirler. HDP’nin mağduriyet edebiyatı yapmasının önüne geçilmesi için istifalar kabul edilmeyebilir. Eğer ısrar ederlerse o zaman istifalarını kabul edilir, bu durumda ara seçim gibi bir zorunluluk doğar.
* Öneride sakatlık var: Anayasa değişikliği olsa bile hukuken sıkıntılı bir yönü var. Yasalarda yapılacak değişiklik geriye işletilemez. Burada da öyle bir açmaz var. Diyelim ki anayasa değişikliği yapıldı, dokunulmazlığı kaldırılan birisi çıkar, “Karma komisyonda savunma hakkım vardı, elimden alındı” der ve dava açarsa iş çok farklı bir boyuta gidebilir.
* Reddedilirse Meclis’in itibarı zedelenir: Halkın beklentisi, yalnızca bazı HDP’lilerin dokunulmazlığının kaldırılması, tüm milletvekilleriyle ilgili bir talep yok. Eğer anayasa değişikliği reddedilirse, Meclis’in itibarı zedelenir. “Milletvekilleri, kendilerine gelince dokunmuyor” algısı olur.
* Neden tüm dosyalar?: Dokunulmazlık konusu sadece HDP’li milletvekilleri için tartışılırken, tüm milletvekillerine yayılmasına gerek yoktu. Paralelle mücadele hala sürüyor ve yargıda tam olarak temizlenmiş değil. Paralel hakim ve savcıların, en basit suçları içeren dosyalarda bile siyaseti zorlamayacağının garantisi yok. l
hdp, akp, tbmm, referandum, dokunulmazlık, dosya, akpianayasa değişikliği, ara seçim