15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası başladı
09 Ekim 2017 11:47
34 kişinin şehit olduğu geceyle ilgili 143 eski asker bugün hakim karşısına çıkıyor.
15 Temmuz’daki darbe girişiminde ilk olarak Boğaziçi Köprüsü işgal edilmiş ve kapatılmıştı. Darbeye direnişin de simgesi olan köprüde vatandaşların üzerine kurşun yağdırılmıştı.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası, bugün İstanbul Silivri Cezaevi önündeki duruşma salonunda başlıyor. 135’i tutuklu 143 eski asker, yaklaşık 15 ay sonra hakim karşısına çıkıyor.
34 KİŞİ ŞEHİT OLMUŞTU
İhanet gecesinde köprüde, reklamcı Erol Olçok ve oğlunun da aralarında bulunduğu 34 kişi şehit olmuş 318 kişi de yaralanmıştı. Olaylar sırasında 7 asker de hayatını kaybetmişti. 143 sanıktan 30’ü rütbeli asker, 47’si ise askeri öğrenci. En yüksek rütbeliler, askerlere vatandaşın üzerine ateş açma emrini verdiği tespit edilen Yarbay Turgay Ödemiş ile Binbaşı Ahmet Taştan. Haklarında; Meclis’i, hükümeti, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve kasten öldürmek suçlarından 37 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. İddianamede; köprünün, kentin trafiğini kontrol altına almak amacıyla kapatıldığı yazıyor. Bunun içinde 4 tank ve 2 zırhlı personel taşıyıcının kullanıldığı belirtiliyor.
FOTO:DHA
AKP HEYETİ DE SİLİVRİ
AKP Sözcüsü Mahir Ünal da beraberinde şehit yakınları ve milletvekilleriyle Silivri’ye geldi. Habercilere açıklamalarda bulunan Ünal Türkiye’de birilerinin gerçek darbecilerin yargılanmadığı yönünde sözler sarf ettiğini hatırlatarak, “Bugün buradan tekrar altını çizerek söylüyorum ki darbeciler adalet önünde hesap veriyorlar. O gece suçüstü yakalandılar ve bugün mahkemelerde, yargının önünde millete hesap veriyorlar” dedi.
YARGILAMA, İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNİN GEREKLİLİĞİNİ YERİNE GETİREREK YAPILIYOR…
” Davamıza sahip çıkmak için buradayız” diyen Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada bizim için önemli olan şey şu; Biz o gün, 15 Temmuz gecesi bu ülkenin kaderinin millet eliyle nasıl değiştirildiğini ve milletin kendi demokrasisine, kendi ülkesine ve kendi devletine nasıl sahip çıktığını hep birlikte gördük ve yaşadık. Bugün bize o geceyi yaşatan devletini işgal etmek, ülkemizi işgal etmek için harekete geçenlerle hesaplaşmak için buradayız. Ve biz devletimizle, milletimizle beraber, bütün dünya şunu bilsin ki, bunun hesabını görmek ve bu hesabı görürken de uluslararası hukuktan kaynaklanan sorumluluklarımız yerine getirerek, insan hakları sözleşmesinin gerekliliğini yerine getirerek, bu dava sürecinde de yeni hukuk yolları açarak , adil bir şekilde bu yargılamaya devam ediyoruz ve biz de bir siyasetçi olarak takibini yapıyoruz.”
dava, şehitler, insan hakları, adli, 15 temmuz, siyasetçi, hkuk